29 Kasım 2014

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi

İstanbul pahalı bir şehir :(
Sosyal hayatınızın olmasını istiyorsanız bunun için ayrı bir bütçe oluşturmanız gerekir. Hele evli ve çocuklu iseniz masraf çarpı kişi sayısı olarak artar. Çok iç karartıcı bir giriş oldu farkındayım ama maalesef durum bu :( 
Peki evde mi oturacağız?????
Tabiki hayır!
İstanbul'un büyük, kocaman bir metropol olmasından faydalanarak ücretsiz yapılan etkinlikleri, ücretsiz girilen ören yerlerini takip edeceğiz.

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi


İşte sizlere yeni keşfettiğim ücretsiz gezebileceğiniz bir yer! Türk Dünyası Mahallesi. Adından da anlaşılacağı üzere Türk topluluklarının ve devletlerinin tanıtıldığı evlerden oluşturulmuş bir mahalle. Dünya haritasında merak ettiğiniz Türkler ile ilgili yapılmış güzel bir çalışma.

Türk Dünyası Kültür Mahallesi Nerede?
 Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu şuanda Topkapı Kültür Parkı olarak kullandığımız yer.
1453 Fetih Müzesi de burada!

Türk Dünyası Kültür Mahallesi bu tabelalarla sizi karşılıyor.


 Girişte bu Özbek çadırı var. Ayakkabılarınızı çıkarın ve içeride oturun. Hatırlıyorum küçükken bizim de böyle sedirlerimiz vardı.

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi


İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesiİstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi

Türklere ait ilk yazılı kaynak Orhun Kitabelerinin* maketi.

* Orhun Yazıtları, Göktürk Yazıtları ya da Köktürk Yazıtları, Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarını Yolluğ Tigin yazmıştır. Yolluğ Tigin aynı zamanda Bilge Kağan'ın yeğenidir. Yazıtlarda bu abidelerin sonsuzluğa kadar kalması temennisi ile "Bengü Taşlar" denmiştir.
Yazıtlar, 1889 yılında Moğolistan’da Orhun Vadisi'nde bulunmuşlardır. Bu yazıtlar II. Göktürk Kağanlığı'na aittir. Yazılış tarihleri MS. 8. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Yazıtlardan Kül Tigin Yazıtı 732 yılında, Bilge Kağan Yazıtı 735 yılında yazılmışlardır.
1893 yılında Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından, Rus Türkolog Vasili Radlof’un da yardımıyla çözülmüş ve aynı yılın 15 Aralık günü Danimarka Kraliyet Bilimler Akademisi'nde bilim dünyasına açıklanmıştır. (Vikipedia)




Azerbaycan Kız Kalesi*
*Kız Kalesi
Abşeron’un kalelerinden en büyüğü ve haşmetlisi Bakü’de, İçerişehir’de yerleşen Kız Kalesi’dir. Yüksekliği 28 metre, çapı 16-16,5 metre, duvarlarının kalınlığı dip tarafta 5 metre, yukarı tarafta ise 4 metre olan Kız Kalesi silindir biçimli asıl kaleden ve güney taraftan ona birleşmiş olan büyük destek duvardan oluşmaktadır. Bu yapının hangi amaçla kullanıldığı henüz  tespit edilememiştir. Sekiz kata ayrılan kalenin her katı taş tavanlı ve kubbeli yapılmıştır. Bu katlar duvar içine inşa edilmiş taş merdiven aracılığıyla birbirleriyle birleşmiştir.
Kalenin fasadının, kapının üzerinde büyük bir taşa Kufi hatla yazılmış bir kitabe bulunmaktadır. Burada “Davud’un oğlu, Mesud’un kalesi” sözleri yazılmıştır. Bu kitabe kalenin XII. yüzyılın birinci yarısında Selcuq Soltanı Mesut tarafından yapıldığını akla getirir. Kız Kalesi hakkında çeşitli efsaneler bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı yerel bir hükümdarın kızının kalenin terasından suya atlamasıyla ilgili olan trajik hikayedir. (netten alınmıştır.)


Türk Dünyası Kültür Mahallesi’nde Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), R.F. Tataristan, Balkanlar, R.F. Başkortostan Kültür Evleri bulunmaktadır.
Çok farklılıklar olmamakla beraber hepsini bir arada görmek güzel. 
Ayrıca vakit olmadığı için uğrayamadığım Türk geleneksel yemeklerini yiyebileceğiniz bir de restoran bulunmakta. Fiyatları hakkında maalesef bir bilgim yok. İlk fırsatta gidip yemeklerinden tadacağım inşaallah.

Ve Mahalledeki evlerden birkaç enstantane! 

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi

İstanbul Türk Dünyası Kültür Mahallesi



Burası da Topkapı Kültür Parkı içinde bulunan bir havuz.
Mavi ışık saatine denk geldiğinden fırsatı kaçırmadık :)

Türk Dünyası Kültür Mahallesine Nasıl Gidilir?
1- Kabataş - Zeytinburnu - Topkapı Tarmvay Hattına binilir.
1453 Tramvay durağında inilir.
Tabelalar takip edilerek Türk Dünyası Kültür Mahallesine ulaşılır. 

2-  Aksaray - Havalimanı Metro Hattında Ulubatlı durağında inilir.
1453 müzesine nasıl giderim diye güveliğe sormakta fayda var.
10 dakika yürüme mesafesi.
Ziyaret Saatleri

Müzemiz her gün 08.00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

*Müze girişi ücretsizdir

Adres:     Maltepe Mah. Topkapı Kültür Parkı Osmanlı Evleri
      Topkapı / Zeytinburnu / İstanbu
Tel:     0 212 467 07 00
Fax:     0 212 467 07 99

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder