03 Mayıs 2019

Hattuşa Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Hattuşa’nın en etkileyici kutsal mekânı şehrin biraz dışında yer alan, yüksek kayalıklar arasına saklanmış Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’dır. Özellikle ilkbahardaki yeni yıl kutlamaları için kullanılan bu açık hava tapınağında, ülkenin önemli tanrı ve tanrıçaları sıra halinde kayaya kabartma olarak işlenmiştir. 
A ve B Odaları olmak üzere iki bölüm halinde gezilebilen Yazılıkaya, görkemli kaya betimlemeleri ile Hitit pantheonunu (tapınağını) yansıtmaktadır. 

Çorum'da Gezilecek Yerler
Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı A Odası

A Odasının ilk figürleri olan on iki yeraltı tanrısı kabartmasında, Arka duvarındaki ana konu Tanrı Teşup ile Tanrıça Hepat’ın karşılaşmasıdır. Hava Tanrısı Teşup figürü iki dağ tanrısının üzerinde durmaktadır ve elinde büyük bir topuz bulunmaktadır. Hava Tanrısının arkasında olasılıkla Hatti ülkesinin hava tanrısı ile tanrı Kumarbi görülmektedir. Güneş Tanrıçası Hepat, pileli uzun elbisesi ve yüksek başlığı ile görülür. Tanrıça dört dağ kütlesine basan bir yaban kedisinin üzerinde durmaktadır. Tanrıça figürlerinin sonunda, ana sahnenin karşısında bu açık hava tapınağının en büyük figürü IV. Tuthaliya bulunmaktadır. 

A odası kabartmalarından bazıları bozulmuş. 
İyi durumda olan aşağıdaki fotoğraflardaki gibi.



Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler 

Tapınağı ziyaret eden kişi ilk önce A odasına gidiyor, sonra fotoğraftaki yarığa gidiyormuş. Buradan izin gelirse B odasına ibadet etmeye geçiyormuş. 

Çorum'da Gezilecek Yerler

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı B Odası

B Odası, 18 m uzunluğunda dar bir odadır. Giriş dar bir geçitten sağlanmaktadır. 


Girişin iki yanında görülen kanatlı ve aslan başlı iki demon kabartması, girişi korumak istercesine kaldırdıkları elleriyle betimlenmişlerdir. Oniki yeraltı tanrısı kabartmaları B Odası’nda da görülmektedir. Bu tanrı kabartmalarının karşısındaki duvarda Tanrı Şarumma’nın, IV. Tuthaliya’ya sarılarak kılavuzluk etmesi sahnesi yer almaktadır. Bu duvardaki ilginç betim Kılıç Tanrısı ya da Yeraltı tanrısı Nergal betimidir. Burada dik duran bir kılıç tasviri görülmektedir. Buradaki son kabartma IV. Tuthaliya’nın adını ve unvanını gösteren kartuştur. Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi -Coğrafyası Tarihi Kültürü ve Edebiyatıyla Çorum


Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler

Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler

Yazılıkaya Anıtlarının Manzarası

Çorum'da Gezilecek Yerler

Kaynak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder