19 Nisan 2019

Assos Antik Kenti - Behramkale Köyü

Assos Antik Kenti /Assos - Behramkale 

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kenttir. Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölge, Midilli adasının tam karşısında kurulmuştur. Assos Antik Kent, taştan butik otelleri yaz aylarında serinleten denizi, doğal yeşil görünümü ile yerli ve yabancı turistlerin gözde seçenekleri arasındadır.

Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü


Antik Çağ'ın büyük düşünürlerinden Aristo, bu kentte üç yıl yaşamış ve felsefe okulunu kurmuş. Şehrin girişine bir heykeli konmuş. Assos, Pavlus tarafından ziyaret edildiği için Hıristiyanlar tarafından da kutsal olarak kabul ediliyormuş. Assos, tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon¸ Roma egemenliği altına girmiştir. Orta Çağ'da terk edilmiş olup 1880-1883 yıllarında Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından bulunmuştur. Assos Antik Kentte, Amfi Tiyatro, Athena Tapınağı, Antik Liman, Nekropol (mezarlık) gibi yerleşim yerleri bulunmaktadır. Aşağıdaki Assos Antik Kent planı incelenebilir.

Assos Antik Kenti - Behramkale Köyü



Assos Amfi Tiyatro
Tiyatro, fotoğraflarda da görüldüğü gibi maalesef iyi durumda değil. Ayrıca açık da değildi. Assos Amfi Tiyatro'nun manzarası aşağıdaki gibi :)

Assos Antik Kenti - Behramkale Köyü

Athena Tapınağı'na ulaşmak için ciddi bir yokuş tırmanmanız gerekiyor. Eğer zaman kısıtlı ise hemen bu yolu yürümeye başlamalısınız. Athena Tapınağı'na giriş ücretli ve müzekart geçiyor. 
Bu güzergah üzerinde stantlar ve yöre halkının açtığı pazar yerleri var. 


Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü

Assos Athena Tapınağı

Assos Antik Kenti'nin zirvesinde 236 metre yüksekte, Ege Denizi, Midilli ve Edremit Körfez'ine hakim bir konuma inşa edilmiştir. Tapınak kentin koruyucusu olan Tanrıça Athena’ya ithaf edilmiştir. Assos’un kendine özgü yerli taşından yapılan tapınak Anadolu geleneğine uygun olarak doğuya bakar. 

Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü


Assos Antik Liman

 Aktif olduğu zamanlarda sadece Assos'ta büyük bir liman varmış. Gelen gemiler sayesinde zenginleşmiş. Şuanda taş otellerin ve balık restoranlarının bulunduğu bir yer.

Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü


Assos'da ılıman Akdeniz iklimi görülüyor. Fakat yazları aşırı sıcak görülmüyor. Denizden esen rüzgar ortamı ferahlatıyor. Kuzey Ege'nin çoğu bölgesinde olduğu gibi deniz suyu çok sıcak değil. Kadırga, Yeşil Liman, Koruoba Sahil, Sivrice ve Sokakağzı denize girebileceğiniz koyların isimleri.

Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü

Köy halkı zeytincilikle uğraşıyor, kendilerine yetecek kadar sebze-meyve yetiştiriyor, küçükbaş hayvan besliyor. Bu kadar yakın olmalarına karşın sosyal ve ticari anlamda deniz ile hiçbir bağları yok. Öyle ki koskoca köyde sadece iki aile balıkçılık yapıyor. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder