17 Mayıs 2019

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Su olan yerde hayat vardır. Yeşilırmak'ın suladığı bereketli topraklar üzerinde kurulan Tokat'ta o şanslı şehirlerden biri. 6000 yıllık tarihi boyunca Anadolu'da 14 Devleti ve birçok Beyliği içerisinde barındırmış önemli bir ticaret ve kültür merkezi olan bu şehrimiz tarih kokan sokakları, lezzetli mutfağı ve sürprizleriyle sizleri bekliyor.

Tokat'ta Gezilecek Yerler



Tokat Ballıca Damlataş Mağarası



Ballıca Mağarası Tokat'ın Pazar ilçesine bağlı Ballıca Köyünde, deniz seviyesine göre 1085 rakımlı bir tepede bulunmaktadır. 680 m. boyunda, 94 m. yüksekliğindeki Ballıca Mağarası yaklaşık 3,5 milyon yılda oluşmuştur. Mağara içinde nem oranı yüzde 54 ve yaz-kış ortalama sıcaklığı 18 derecedir. Ballıca Mağarası'nda sarkıt, dikit, sütun, duvar ve örgü damlataşları, mağara gülleri ve iğneleri, damlataş havuzları ve soğan sarkıtları gibi birçok farklı şekil bulunmaktadır. Ballıca Mağarası'nda oksijen oranı yüksek olduğu için doğa harikası görünümünün yanında şifa arayanların da uğrak yeridir. Ballıca Mağarası'nda 2 milyona yakın yarasa yaşamaktadır. Mağara kayaçlarını ellemek, flaşla fotoğraf çekmek de yasak! Mağara ekosistemi için zararlıymış. Mesela mağara duvarını ellediniz, yaklaşık 50 yıl geriye gitmesine sebep oluyormuşsunuz o bölgenin. Ayrıca Ballıca Mağarası Türkiye'den 2019 yılında UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi'ne giren tek miras alanı olmuş.
Detaylı yazı için tıklayınız.

Taşhan Voyvoda Han

Taşhan, 17. yy. Osmanlı kervansaraylarından biri. Şehirler arası ticaret yapan kervanları ağırlayan Taşhan, günümüzde yöresel el işleri ve tekstil ürünleri satan dükkanların bulunduğu tarihi bir avm. Ortasındaki açık hava kafesinde otantik zamanlar geçirebilirsiniz. Anadolu'daki en büyük şehir hanlarındandır.

 


Tokat Saat Kulesi

 II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine 1902'de yaptırılan Saat Kulesi 33 metre yüksekliğindedir.


Tokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat Kalesi

Tokat'a bakan kayalık bir tepe üzerine kurulmuş 28 kuleli Osmanlı Kalesi. Maalesef ziyarete açık değil. 

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat Mevlevihanesi


Evliya Çelebi'nin "Alimler ve Şairler Şehri" ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin "Alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır."diye tanımladığı Tokat'ta birçok cami, medrese ve Mevlevihane bulunmaktadır.
Mevlevihane yeni restore edilmiş ve henüz Sema yapılmıyormuş. 

Tokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat Şehir Müzesi 

Tokat’ın tarihini, önemli şahsiyetlerini, el sanatlarını ve ticari faaliyetlerini gözlemleyebileceğiniz bir müze. Tarihi eskilere dayanan Sulu Sokak'ta kurulmuş. Çocuklar için faaliyet alanı yapılmış, tarihi yerleri sevdirmek için güzel bir fikir. Bir de önemli tarihi yapıların maketleri yapılmış. Hatıra alanlarını ayrı sevdim.

Tokat Şehir MüzesiTokat Şehir Müzesi

Tokat Şehir Müzesi Tokat Şehir Müzesi Tokat Şehir Müzesi

Tokat Şehir Müzesi Tokat Şehir Müzesi

Tokat Arkeoloji Müzesi 

1926 yılında 13 yy'a ait Gökmedrese'de eser toplanmaya başlanmış, 2012 yılında, 1926 yılından beri hizmet vermekte olduğu Gökmedrese’den, Sulusokak’ta yer alan Tokat Bedesteni’ne taşınmıştır. Bedesten binasında çağdaş müzecilik anlayışıyla teşhir-tanzim çalışmaları yapılan Tokat Müzesi, 18 Eylül 2012 tarihinde resmi olarak ziyarete açılmıştır.

Tokat Bedesteni

Tokat Gök Medresesi (Pervane Bey Darusşifası). 

Tokat'ın en güzel yapılarından biri, 1270 yılında inşa edilen Gök Medresesi'dir (Pervane Bey Darusşifası). İlahiyat okulu olarak kurulmuş ve şuan tadilatta.

Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat Taş Köprü
12. yüzyıla ait Yeşilırmak'a uzanan bir Selçuklu köprüsü

Tokat'ta Gezilecek Yerler


Yeşilırmak'ta Gezinti

Tokat'ın da çılgın projesi varmış. Fotoğrafta da görülen kayıklarla Yeşilırmak'ta gezinti yapabiliyormuşsunuz.

Tokat'ta Gezilecek Yerler

 Tokat Millet Kütüphanesi
Tarihi bir yapı millet kütüphanesine dönüştürülmüş.


Tokat'ta Gezilecek Yerler


Tokat Şehrinin Sürprizleri 

Tokat'ın sürprizlerle dolu olduğunu yazmıştık. Julius Caesar, Pontusla yaptığı Zile Savaşı'nı "Veni, Vidi, Vici" sözleriyle özetlemiştir. Sezar'ın ünlü sözü "Geldim, gördüm, yendim." Tokat Zile'de tarihe geçmiştir.


Tokat merkezde bulunan tarihi yapılar.Tokat merkezde bulunan tarihi yapılar. Tokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat'ın başka bir sürprizi ise Osmanlı zamanından! Plevne kahramanı olarak da bilinen Gazi Osman Paşa Tokat'lıdır. Asıl adı  Osman Nuri Paşa olan ve Plevne Muharabeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanı verilen ünlü Türk komutanlarından biridir. Tokat'ta birçok kuruma Gazi Osman Paşa adı verilmiştir. Üniversite, lise, durak, hastane gibi yerlerde adı yaşatılmıştır. Plevne marşı onun kahramanlığını anlatır ve mezarı İstanbul Fatih Cami'ndedir. Mekanı cennet olsun!

Google haritalarda şehrin haritasını incelerken gördüğüm ve dünyanın en eski umumi helası olduğunu öğrendiğim "Sık Dişini Helası" da adından dolayı bana sürpriz olmuştur. :)

Tokat'ta nerede yemek yenilir?

Tokat'ta nerede yemek yenilir diye googleye sorarsanız Pirhan Restoranı tavsiye etmekte. Pirhan tarihi bir mekan ve ilk girişte sizi mezarlar karşılıyor. Mekanları cennet olsun. Hizmet konusunda biraz sıkıntıları var. Kalabalık grupları ağırlamakta çok başarılı değiller ama zamanla alışacaklardır.

Tokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek Yerler

Tokat'ta ne yenilir?


Pirhan Restoranı, sitelerini incelediğinizde birçok gurme ziyaret etmiş. Aslında Tokat kebabını deneyin dediler ama mevsimi değilmiş. Görsellerde de görüldüğü gibi farklı bir yöresel yemek denedim.
Tokat'a özel Tandır Çorbası
Güveçte Antrikot
Yayık Ayran
Fıstıklı Halka tatlısı
Şahsen gurme değilim ama afiyetle yedim. Fiyatlar ortalama olarak değerlendirilebilir.

Tokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek Yerler

12. yüzyıla tarihlenen Garipler Cami ve 16. yüzyıla ait Ali Paşa Cami, görülmeye değer yerlerdir.

Latifoğlu Konağı, 19. yüzyıla ait bir Türk evinin geleneksel mimarisi olan ve yakın zamanda orijinal durumuna geri getirilmiş görülmeye değer bir başka yapı.

Anadolu'daki ilk medrese olan Yağıbasan Medresesi ve Ulu Cami Danişment Beyliği'ne ait olup Tokat'ın Niksar ilçesindedir. Niksar 12. yy da Danişment Beyliği'ne başkentlik yapmıştır.

Sebastopolis antik bölgesi de Tokat'ın Sulusaray ilçesinde kazısı devam eden Anadolu'nun en büyük antik roma kentlerinden biridir. Sebastopolis, kutsal şehir anlamına gelmektedir ve birden fazla yerde bu ad verilmiş şehirler bulunmaktadır.

Reşadiye geniş çam ormanları, kaplıcaları, killeri ve doğal güzellikleri ile ünlüdür. 

Tokat'ta Gezilecek YerlerTokat'ta Gezilecek Yerler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder