11 Ekim 2017

Acem Diyarı: Tahran Notları 3 - Shahr Park - Tahran Sokakları

Shahr Park
Tek başıma gidip bulduğum tek yer bu park Tahran'da. Tesadüf içinde hayvanat bahçesi çıktı. Çok fazla tür yoktu ama ücretsiz gezilmesi güzel. Umarım bu bizde de olur.






 Ferdowsi Hotel 
Kaldığımız otel, eski Tahran denilen yerdeydi. Sokaklar filan tarihi eser kıvamında. Sultanahmet ve çevresi gibi diyebilirim. Ankara güzel ama deniz yok muhabbeti var ya, Tahran da güzel ama deniz yok diye devam edebilirim :) Ferdowsi bizim Firdevs olarak bildiğimiz İran şairi.
6. kattaydı odam ve manzara harikaydı. 

Bir düğünden kare. Düğünlerde harem selamlık var. Kadınlar fotoğrafta da görüldüğü abiyeler içinde son derece şık. Kapalı olan yine kapalı ama. Damat kadınların olduğu taraftaydı. Bu arada yazmadan geçemeyeceğim, düğün masrafını İran'da kız tarafı karşılıyormuş. İğneden ipliğe ne varsa yani.. Ve ilk bebek doğduğunda kız tarafı bebeğin 6 yaşına kadar olan masrafını karşılıyorlarmış Buna da sismoni diyorlar.


hristiyan dönemdeki şahlardan biriymiş

 
  Geceleyin Tahran
İlk gündü sanırım, keşif için bir bakalım dedik, öyle gezerken bir gece pazarına denk geldik. Bu arada yolda gördüklerimi de fotoğrafladım gitti. Başka bir gün yine bu pazarı saat ondan sonra aramaya gittik ama maaalesef hiçbir şey yoktu :(

 Bakkal tarzı bir yer görmedim ama bu büfeler neredeyse her sokak başında mevcut. Sanırım bu şekilde bizim bildiğimiz bakkal ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca hanların girişlerinde filan da var.




Bu telefon kulubelerine rastlamak çok nostaljik oldu. İranlılarında ceplerinde akıllı telefonları var ama bu gibi kulubeler hala korunuyor.

 
Gece Pazarı ve Tahran Sokakları  

Tahran'da alışveriş yaparken pazarlık yapmalısınız. Ama kalıplaşmış sözleri çok dikkate almayın. Mesela ödeme yaparken bu gece misafirim olun diyebilirler. Ya da bu bizden olsun gibi ifadeler de kullanılabilir. Bu arada Azeri kökenlilere denk gelince yasayacaginiz şeyler bunlar. Eğer Azeri değillerse zaten anlaşamıyorsunuz :)





Aşağıdaki gibi seyyar satıcılar çok tanıdık.


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder