25 Şubat 2018

Türkiye Şehirleri: Batman - Mardin


Adıyaman - Nisibbi Köprüsü
 Nissibi Köprüsü, Türkiye'nin Adıyaman Kahta ve Şanlıurfa Siverek ilçelerini birbirine bağlayan bir köprüdür. Nisibbi, kelime anlamı olarak toplanma yeri anlamına gelmektedir. Eski çağlardan beri insanlar burada buluşmuşlar, toplanmışlardır. Ayrıca bizim yaptığım ilk, Türkiye'deki 3. askılı köprüymüş. Diğerlerinin İstanbul boğazındaki ilk iki köprü olduğunu yazmama gerek yok sanırım.
Toplam uzunluk: 610 m
Açılış tarihi: 21 Mayıs 2015
Genişlik: 24 m
Su kütlesi: Fırat


Adıyaman




4- Batman
Hasan Keyf - Artuklular 

Nisibbi Köprüsünden geçerek Batman'daki durağımıza, Hasan Keyf'e ulaşıyoruz.

Batman'ın yaklaşık 10 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf ilçesi, Dicle Nehri'nin üzerine kurulacak olan Ilısu Barajı'nın sularına gömülecek. İlçe yavaş yavaş 'Yeni Hasankeyf'e taşınıyor. Yöre halkı biraz buruk sevinç yaşıyor. Doğdukları evlerin sular altında kalması Hasan Keyflileri üzmekte fakat baraj sayesinde de topraklarına hayat geleceği için sevinmekteler. İleride bahsedeceğim Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde olduğu gibi burası da batık şehir olarak varlığını sürdürecek.









Aslında Mardin Midyat'a Hasan Kefy'le aynı gün gittik. Yani gezimizin 3. günü akşamı Midyat'a gittik. Dizilerden filmlerden popüler olan yerleri gördük. Sıla'nın odası hala korunuyor ki üzerine kaç tane dizi çekildi aynı konakta! Demek ki Sıla daha kalıcı etkiler bırakmış insanların hafızalarında.





Hem cami hem kilise panaromasıyla güzel, barışcıl kareler çektik. Toprak rengi gerçekten büyüleyici! Mezapotamya toprakları, güneydoğunun denizi gibi. Yapılar hep ona doğru yapılmış ve muazzam bir etkisi var insan üzerinde! Şahşen biz sarı kahverengi tonlarını gördük, yeşil tonlarını görmek de harikuleda olur sanırım! Kısmet diyelim artık:)


devam edecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder