08 Nisan 2018

Türkiye Şehirleri: Gaziantep

6- Gaziantep-Cumartesi
Zeugma Mozaik Müzesi - Gaziantep Kalesi ve Milli Mücadele Müzesi -  
Bakırcılar Çarşısı - Cam Müzesi 

Gaziantep Kalesi ve Milli Mücadele Müzesi 

6 günde gezdik ama yazması aylar sürdü :))
Fotoğraf seç, düzenle bir iki cümle yaz..
Bitmedi, bitmiyor.. :)))
Sonunda geldik son şehre: Ayıntap, suyun gözü namı diğer Gaziantep :)
Kale, Bakırcılar Çarşıcı, Cam Müzesi daha gezemediğimiz bir çok yer ve müze kalenin etrafındaydı.
Aynı gün iki kere aynı yerlere gidip gelebildik o kadar yakınlar. Bir yere gittiğinizde hep bildiğiniz bir yerlere benzeterek oraları anlatmaya çalışırız ya, Gaziantep Kalesi ve civarındaki tarihi yerler de bizim Sultanahmet Meydanı gibiydi diyebiliriz. Tabii çok daha küçüğü :) Minik bir meydan, tarihi çarşılar ve hanlar, müzeler, meşhur yemek yerleri... Tek eksiği Ankara'da da olmayan hani :)))
 



Gaziantep Kalesi, Gaziantep'in merkezindeki bir tepeye kurulmuş olan kale. Ne zaman inşa edildiği bilinmemekle birlikte, Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı bilinmektedir. Kale, tarih boyunca birçok kez restore edilmiş ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile almıştır. alıntı.
Kale, tadilattaydı. Belli bir yerine kadar gezilebiliyor. İçinde Milli Mücadele Müzesi var. malumunuz kurtuluş savaşında gösterdikleri üstün mücadeleler için şehre Gazi Ünvanı verilmiş. 8 Şubat 1921
Bu unvanı kazanmasını sağlayan şehitler ve gaziler bu müzede yad edilmektedir. Ruhları şad olsun. Amin.




Zeugma Mozaik Müzesi
Ve geldik sonuncu mozaik müzemize. Rehberimiz dünyadaki en çok renge sahip mozaiklerin burada olduğunu söyledi. Sanırım 18 renkti. En meşhurları da çingene kızı mozaiği. Zaten onu da özel bir odada görebiliyorsunuz.







Zeugma Mozaik Müzesi
  
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı  
Bakırcılar Çarşısı, Gaziantep'te bulunan tarihi bir çarşıdır. Çarşı, adını orada satılan bakır eşyalardan almıştır. Bakır işciliği Gaziantep'te 400 yıllık geçmişi olan bir el sanatıdır. Vikipedi
Tarihi Bakırcılar Çarşısını gündüz gezdik kalabalık, şen, şakrak bir yerdi. Hava karardı ya her yer kapandı, sessiz sakin, ıssız bir yere dönüştü. 






Gaziantep Cam Müzesi 
Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi

Çekici bir mekanda sergilenen, Roma dönemine kadar uzanan cam eşyalar, sikkeler, mücevherler ve diğer eserler.











bitti, çok şükür :)))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder