07 Nisan 2018

Türkiye Şehirleri: Şanlıurfa

5- Şanlıurfa-Cuma
Balıklı Göl - Halilulrahman Cami- Hz. İbrahim'in Doğduğu Mağara - Şanlıurfa Mozaik Müzesi - Kelaynak Kuşları - Harran Kültür Evi - İlk Üniversite Sit Alanı - Batık Şehir Halfeti -
Mırra Kahvesi - Şıllık Tatlısı - Sıra Gecesi

Şanlıurfa


Balıklı Göl - Halilulrahman Cami- Hz. İbrahim'in Doğduğu Mağara

Ve bir cuma günü Urfa'dayız! Öncelikle Balıklı Göl'ün etrafındaki insan çeşitliliği çok şaşırttı beni. Cuma günü olması sebebiyle çok kalabalıktı, bir de 11. Cumhurbaşkanımızın da orada olması tuz biber ekmişti curcunaya! Sadece 23 nisan törenlerinde görebileceğim yöresel kıyafetler giymiş bir sürü insan gördüm. Rahatsız etmemek için fotoğraf çekmedim ama bir gün yine bir cuma günü inşallah oraya yolumu düşüreceğim. Sırf kültürel mozaiği fotoğraflamak için.



ŞanlıurfaŞanlıurfaŞanlıurfa

Şanlıurfa

Şanlıurfa Mozaik Müzesi

Gap turu boyunca bol bol mozaik müzesi gezdik. Bir on yıl daha yeter bana bu :)

Mozaik Müzesi

Mırra Kahvesi - Şıllık Tatlısı - Sıra Gecesi
 Urfa denilince akla sıra gecesi geliyor neden bilinmez. Gerçi Antep'de daha çok rastladık. Hatta aynı grup tek tek dolaşarak diğer yerlerde de türkü söylüyorlardı. Rehbere dedim aynı grup geziyor, dedi tüm sırrımızı döktünüz ortaya :) Sıra gecesinde fazla kalmadık biz, alkol seviyesi artınca çaktırmadan tüydük yani :) Mırra Kahvesini bize burada ikram edeceklerdi kısmet olmadı yani. Zaten acı kahveymiş bana göre de değil. Şıllık Tatlısını da öğlen yedik, çok damak tadı olan biri değilim. Yedik, güzeldi.

Batık Şehir Halfeti 
Suyun önemi konulu lokasyonumuza sıra geldi. Sarı çorak toprak olan yeri SU, bereketli bir Ege kasabasına çevirivermiş. Suyun gücü bu işte! 







Harran Kültür Evi 
Harran adı Sümerce ve Akatça “Kesişen Yollar” anlamındaki Harran-u'dan gelmektedir.


Harran'ın en çok ilgi çeken yanı, bindirme tekniğinde yapılmış, külah biçimindeki konik kubbeli evleridir. Harran evlerinin tuğla kubbe ile örtülmesinin en önemli iki nedeninden birincisi, bölgenin çöl olması münasebetiyle örtüde kullanılacak ağaç malzemenin bulunmayışıdır. İkinci neden ise, Harran harabelerinde bol miktarda bulunan tuğla malzemedir. İlginç bir doku oluşturan bu evler, ören yerinden toplanan tuğlalarla eski kentin kalıntıları üzerine son 150-200 yıl içerisinde inşa edilmişlerdir.
İbrahim Tatlıses, mağara doğdum ben derken, iklimin ona dayattığı konut biçiminden bahsediyormuş, bu gezimizde onu da keşfetmiş olduk. Biz şehirde yaşayan cahiller de onun diğer Urfa'da yaşayanlardan daha fakir olduğunu düşünüp üzülmüştük. Meğer Harran'da evlerin hepsi taş oyularak yapılıyormuş. Kışın sıcak, yazın da serin oluyormuş. Aynı kil evler gibi. Harran Evleri artık şehirdekiler gibi betonarmeye dönmüş. Bu kültür evi özellikle korunmuş ve turizme açılmış. İçinde yöresel kıyafetlerle fotoğraf filan çektirebiliyorsunuz.

İlk Üniversite Sit Alanı
Maalesef fazla kalıntı yok. Olanı da aşağıdaki gibi.
Türkiye Şehirleri: Şanlıurfa



Birecik Kelaynak Kuşları Koruma Alanı
Nesli tükenmekte olan kelaynak kuşları için yapılan barınak. Göç mevsiminde bizim koruma altındaki kuşlarımızı diğer ülkelerde avlıyorlarmış :(( Onun için göç ettirmiyorlarmış.

Türkiye Şehirleri: Şanlıurfa

Türkiye Şehirleri: Şanlıurfa

devam edecek..










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder