Merhabalar,
Sizi biriyle tanıştırmak istiyorum.
Mehmet Kuşman
Çavuştepe Kalesi Kazı Alanı Bekçisi.
Bekçi deyince öyle dudak bükmeyiniz lütfen.
Kazı alanının bekçisi olarak işe başlamış. Hocalardan biriyle sohbeti sırasında bu tabletlerde ne yazdığını ben okuyamaz mıyım demiş. Hoca da müstehzi bir ifadeyle (burası benim yorumum) nasıl okuyacaksın ki... Bu dili bilen çok az insan var demiş. Mehmet Amca da kendi çabaları ile önce harfleri öğreniyor, hatta yetmiyor ilk Urartu alfabesini oluşturuyor. Katıldığı bir konferansa yaptığı alfabeyi de götürüyor. Katılımcılar hayretle elden ele gezdirip kim yaptı bunu diyorlar.
Bir azim öyküsünün vücut bulmuş hali Mehmet Amca. Şuan da emekli olmasına rağmen hala Çavustepe'ye geliyor. Küçük bir hatıra atölyesi var. Urartu harfleriyle bazalt taşına yazılmış kolye, biblo gibi hediyelik eşyalar, aksesuarlar satıyor.
Öğrenmek isteyene de Urartu dilini öğretmek istiyor. En son küçük oğluna öğretmeye başlamış, onun da tayinin çıkınca yarım kalmış.
Urartu alfabesi |
Mehmet Amca, bize önce tableti çevirdi.
Sonra tabletin üzerine Urartu Krallığının haritasını çıkarttı, anlattı.
Asur dilinde Urartu, dağlık alanda yaşayanlar anlamına geliyormuş.
İlk alaturka tuvalet de bu kalede bulunmaktaymış.
Bir de kurban kesilen yeri gösterdi bize.
Aklıma filmlerdeki insan kurban edilme sahneleri geldi :(
Aklıma filmlerdeki insan kurban edilme sahneleri geldi :(
Urartu Kalesi |
kurban kesilen yer |
İlk alaturka tuvalet |
Bu yazımın konusu Mehmet Amcaydı. Kendisi tanıştığım en muhteşem adamlardan biri. Ortaokul mezunu, yanlış hatırlamıyorsam 8 çocuk babası ve tüm çocukları üniversite mezunu. Tırnaklarıyla kazandığı entellektüel birikimini bizimle paylaştı. Kendisini tanıma fırsatı bulduğum için çok mesudum. Allah sağlıklı uzun ömürler versin inşaallah :)
bu beyefendi gerçekten muhteşem biri. başarı hikayelerini uzakta aramamak lazım. Allah uzun ömürler versin Mehmet amcaya :)
YanıtlaSilDeğerli yorumunuz için teşekkürler, yolunuz düşerse mutlaka Mehmet Amcayla tanışın inşaallah :)
Sil