25 Şubat 2019

Bursa Tirilye :)

Bursa Tirilye :)

Okuduğum bir romanda kavuşamayan bir çift vardı. Daha doğrusu romanın konusu bu gençlerin kavuşamaması üzerineydi :( Ana karakterlerden biri Bursalıydı. Baş karakter Bursalı olur da yazar durur mu? Uzun uzun Trilye tasvirleri yapmıştı. O zaman dedim gideyim ben buraya, Balıkesir'den dönerken de yolumuzu bu tarafa çevirdik. 


Yaklaşık 30 dakika filan zeytin ağaçları arasından geçerek yol aldık. Hatta arabada bir ara isyan çıktı yine mi kaybolduk diye :) Sabrın sonu selamet sonunda kavuştuk Trilye'ye. 
Googleden Trilye'de gezilecek yerler araması yaptığınızda bir çok yer listeleniyor fakat çoğu yeri sorup bulduğunuzda harabeyle karşılaşıyorsunuz. 

Trilye, 1. bölge sit alanı yani çivi bile çakmak yasak. Bu yüzden evlerin ve diğer yapıların birçoğu kendi kaderlerine terk edilmiş. Velhasıl yetkili kişiler el atmadan buralarda restorasyon yapmak mümkün değil. Burada Tirilye halkını savunmam lazım :)


Yazarın anlattığı gibi şirin bir sahil kasabası, beldesi. Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı, eski bir Rum yerleşimi. Mübadele zamanı buradaki Rumlar Yunanistan'a göç etmişler. Adı da değişmiş google haritalara Tirilye yazdığınızda Zeytinbağı olarak buluyor. Adı üstünde zeytin ve zeytin yağı ile ünlü. 


Daralarak çıkılan yokuşlu sokakları, tarihi evleri ile günü birlik gezilecek bir belde. Sahilden başlayıp yolu takip ettiğinizde bir yerlere varabilirsiniz :))) O derece minnak bir yer. Tirilye Çarşısında hediyelik eşya satan dükkanlar var ve kapı girişleri tam özçekimlik. Ayrıca Trilye'de görkemli çınar ağaçları vardı, tek bir kare çekmemişim :(




Fatih Camisi / Hagios Stephanos – Hinolakkos Kilisesi
Kanuni döneminden beri Fatih Camiisi olarak kullanılan yapı öncesinde haç formunda inşa edilmiş bir kiliseymiş. 610 – 850 yıllarında inşaa edilen nadide Bizans mimarisi örneklerinden biridir. Bölgenin Türklerin eline geçmesiyle yapıya minare ve mihrap eklenerek camiye dönüştürülmüştür. Fakat her ne kadar günümüzde cami olarak kullanılsa da kilisenin genel yapısı korunmuştur. Maalesef farklı zamanlarda ve durumlarda aynı anlayış bizim camiilerimiz için gösterilmemiş tarumar edilmiştir. 




Trilye sokakları...




Trilye Sahil

Kordonda el tezgahlarının açıldığı bir pazar, balıkçı kulübeleri, farklı konseptli oteller - kafeler var. 
Denize girecekseniz yanlış yerdesiniz :) En azından biz denize girilecek bir yere rastlamadık :(


 

Trilye'de şahsına münhasır biri ile tanıştım. Onun için ayrı bir yazı paylaşmak istiyorum.
Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder