04 Ekim 2019

Kars'ta Gezilecek Yerler


Türkiye'nin uzak doğusu Kars'tan merhabalar. Kars ili, son dönemlerde özellikle kışın yapılan Doğu ekspresi turları ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin parlayan yıldızı olarak göz dolduruyor. Kars'a tren yolculuğu yapmanın yanında Kars'ta gezilecek, görülecek o kadar güzel yerler var ki... Sadece merkezi bile ayrı bir tarihi barındırıyor. 




Kars, 93 Harbi (1878 Berlin Ant.) ile Rus Hakimiyetine girmiş Brest Litovsk Barış Antlaşması (3 Mart 1918) ile de tekrar Osmanlı Hakimiyetine geçmiştir. Kars'ın bu 50 yıllık Rus macerası şehirde belirgin olarak fark edilmektedir. Kiliseler, taş binalar, geniş caddeler bunlardan bazılarıdır. Ruslar sanırım kalıcı olduklarını düşündükleri için Kars'ta ciddi imar faaliyetleri yürütmüşler. Biz de yapılan masraflar boşa gitmesin diye kiliseleri camiye, taş binaları kurumlara, müzelere dönüştürerek Kars'ın mimari dokusuna zarar vermeden kullanmaya devam etmişiz.

Anadolu’nun Kafkasya’ya açılan kapısı da olan Kars, farklı medeniyetlerin izlerini de taşımaktadır. Kültürel ve etnik farklılıklar hoşgörü anlayışıyla bütünleşmiş durumdadır. Buna kanıt olarak da Azeriler, Acemler, Terekemeler, Türkmenler, Ermeniler ve Malakanlar gibi farklı ırkların bir arada yaşaması örnek gösterilebilir. Not: Malakanlar neden Kars'ta? Linkten öğrenebilirsiniz!

Kars'ta gezilecek yerler: Ani Harabeleri, Sarıkamış Şehitliği, Havariler Kilisesi / Kümbet Cami, Büyük Katedral (Fethiye Camii), Kars Kalesi gibi birçok yer sayılabilir.

Kars Kalesi



Kars’ta şehir dokusunu hissetmek için en iyi noktalardan biri Kars Kalesi. Kars şehir merkezine kuş bakışı bakmak ve şehrin havasını solumak için tercih edilen kale, 1153 yılında inşa edilmiş.

Su Kapısı ya da Çeribaşı Kapısı, Kağızman Kapısı ve Behram Kapısı olmak üzere 3 kapısı olan kalenin içerisinde 12. yüzyıldan kalma Celal Baba Türbesi de bulunuyor. Askeri koğuşlar, tarlalar, cephanelik ve mescit diğer görülecek böümler.

Ani Harabeleri

Ermenistan-Türkiye sınırını oluşturan Arpaçay Nehri kıyısındaki antik kent, 2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine girmiştir. Uzunluğu 5 km’yi bulan surları, katedral, kilise ve camilerinin yanı sıra yerleşim yerleriyle oldukça etkileyici bir yerdir. "Binbir kiliseli şehir" adıyla da anılan Ani, Ortaçağ'ın önemli kentlerinden biriymiş. Bugün geriye pek çok kalıntı bırakmış. Ermeniler için de önemli kutsal bir yer olan Ani Harebeleri, 3 milletin uygarlığına sahne olmuş tarihi bir ören yeridir. Kalıntıları görülen yapıların büyük çoğunluğu İ.S. 8 ile 13. Yüzyıllar arasında yapılmıştır.  

Sarıkamış Şehitliği


I.Dünya Savaşı’nda Rusya'nın Doğu Anadolu’daki işgalini önlemek için Osmanlı Devleti tarafından gerçekleştirilen Sarıkamış Harekatı sırasında, 90,000’i aşkın şehit verilmiş. Planlarınıza burayı eklemeyi unutmayınız. Mekanları cennet, ruhları şad olsun!

Havariler Kilisesi / Kümbet Cami



Kars Kalesinin güney eteğinde Kale İçi Mahallesinde yer alan Havariler Kilisesi, Ermeni kiliselerinden birisi olup Bagratlı Krallığı döneminde Kral Abbas tarafından M.S. 932-937 yılları arasında yaptırılmıştır. Kilisenin yapısını dört yapraklı yoncayı anımsatmaktadır. Şuanda cami olarak kullanılmaktadır.

Büyük Katedral (Fethiye Camii)


Kilisenin temelleri Bagratlı Kralı II. Sembat tarafından M.S. 990 yılında atılmış ancak kilise eşi Katranide tarafından 1001 yılında bitirilmiştir. Kilisenin mimarı aynı yüzyılda İstanbul Ayasofya Kilisesinin tamiratını yapan Tiridat ustadır. Katedral 1064 yılında Sultan Alparslan’ın Ani’yi fetih etmesinden sonra camiye çevrilmiştir.


Kars Yemekleri

Kars YemekleriKars Yemekleri


Kars YemekleriKars Yemekleri




Kars Sim-Er Otel  Kars - Ani Harabeleri - Kaz Eti - Kars Peynir Evi - Sarıkamış - Şehitlik – 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder