30 Ocak 2020

Van'da Gezilecek Yerler

          Doğu Anadolu'nun en güzel şehirlerinden biri olan Van'dayız. Van’ın tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Şehri ilk kuran Asur Kraliçesi Semiramis(Şamram)’dir. Urartular'a başkentlik yapan Van' ın o zamanki adı “TUŞBA” idi. Bu bölgeye önce Hurriler yerleşmişlerdir. Sonra Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Makedonyalılar, Ermeniler, Partlar, Romalılar, Sasaniler ve Bizanslılar hakim olmuş ve M.S. 675 yılında Müslüman Araplar bu bölgeyi fethetmiştir. Daha sonra bölgeye yine Bizanslılar, bunları yenen Selçuklular ve sonra İlhanlılar, Cezayirliler, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler ve en sonunda Osmanlılar hâkim olmuştur.


                                             




Van’da gezilecek hem tarihi mekanlar hem de doğal güzellikler bulunmaktadır. Van Gölü, Akdamar Adası, Akdamar Kilisesi, Van Kalesi, Muradiye Şelalesi, Kedi Evi, Halı Kilim Evi gibi yerler bunlardan birkaç tanesidir. Maalesef şehir merkezinde yürüyemedik.

VAN KALESİ


MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı I. Sarduri tarafından yaptırılmıştır. Şehir merkezine yaklaşık olarak beş kilometre uzaklıkta bulunan Van Kalesi, Tuşba ismi ile Urartu Devleti'ne başkentlik yapmıştır. Kalenin içerisinde Menua ve II. Sarduri kaya mezarları, Sardur Burcu, Analı Kız Açıkhava Tapınağı ve surlar bulunmaktadır. Kalenin içerisinde I. Sarduri'ye ait olduğu tahmin edilen Asur dilinde çivi yazılı kitabeler mevcuttur.






VAN GÖLÜ




Etrafı yüksek volkanik dağlar ile çevrelenmiş, 120 kilometre uzunluğu ile dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Nemrut Volkanik Dağı'nın patlaması ile kraterde biriken suların oluşturduğu Van Gölü, Tatvan sınırları içerisinde yer alan volkanik bir göldür. Van Gölü'nde dört tane de ada bulunmaktadır. Bu adalar Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş Adası'dır. Van Gölü üzerinden Tatvan'a feribot aracılığı ile ulaşım sağlanabilmektedir.


AKDAMAR ADASI / AKDAMAR KİLİSESİ

Van'da Gezilecek Yerler 


Akdamar Kilisesi, Van Gölü'nün en büyük ikinci adası olan Akdamar Adası’nda bulunuyor. Ağtamar ve Ahtamar isimleriyle de anılır. Vaspurakan Hanedanlığı'ndan Kral I. Gakik tarafından MS. 915 senesinde yaptırılan kilise, Orta Çağ Ermeni sanatının en güzel örneklerinden biri sayılmaktadır. 1113 yılında manastıra dönüştürüldükten sonra “Kutsal Haç Kilisesi” adı ile de anılmaya başlanmıştır. Adaya ulaşım Gevaş ilçesinden kalkan feribotlarla sağlanıyor.

MURADİYE ŞELALESİ

 


Van'ın Muradiye ilçesine bağlı Karahan köyü yakınlarında bulunan Muradiye Şelalesi özellikle sıcak aylarda serinlemek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Şelalenin yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Sadece görüntüsü ile değil çevresindeki yemyeşil bitkiler ile de görülmeye değer yerlerden biri olan Muradiye Şelalesi kış aylarında donar. Yazın piknik yapmak için sıkça tercih edilen Muradiye Şelalesi kamp yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.

GÜRPINAR ÇAVUŞTEPE KALESİ


Çavuştepe Kalesi, Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı Çavuştepe köyünde yer almaktadır. Van'a 25 km, Gürpınar ilçe merkezine 10 km mesafede, Van-Hakkari karayolunun hemen güney tarafında bulunmaktadır. Bol Dağı silsilesinin batı ucunda kurulmuş olan kale, aşağı ve yukarı kalelerden oluşmaktadır. Fotoğrafta görülen beyfendi Mehmet Kuşman, nam-ı diğer Son Urartu :) Daha önce bu Mehmet Kuşman hakkında yazı paylaşmıştım. Merak edenler için tıklayabilirler.


VAN KEDİ EVİ




En güzel Van kedilerini barındıran Yüzüncü Yıl Üniversitesi Van Kedisi Araştırma Merkezi, nesli tükenmekte olan Van kedilerini koruma altına alma amacıyla hayata geçirilmiştir. Beyaz tüyleri ve her iki gözünün de farklı renge sahip olması ile dünyada da ün yapan Van kedilerini yakından görebileceğiniz Van Kedi Evi'nde, erkek ve dişi kediler ayrı odalarda tutulmaktadır. Yeni doğan kediler için de özel bir bakım odası bulunmakta ve hasta olan kediler de bu evde tedavi edilmektedir.

TARİHİ VAN EVLERİ

Van'da Gezilecek Yerler

Van Lezzetleri

Van Gölünde yetişen inci kefalini denedik. Şahsen beğenmedim. Kılçıktan başka bir şey yoktu :(
Reyhan çayı güzeldi, içilir. Van Kahvaltısı zaten jenerik bir isim diyecek lafımız yok.

van gölü balığı

Urartu Kilim Evi

Malatya ve Sivas karışımı olarak kilimler beni çok cezbetmiyor. Ama her biri el dokuması muhteşem sanat eserleri ve benzersizler. Aynısından bir tane daha yok yani.


Gevaş - Van - Urartuların Başkenti - Van Gölü - Tekne - İnci Kefal (Van Gölünde yetişen balık) Akdamar Adası - Akdamar kilisesi - Çavuştepe Kalesi Mehmet Kuşman Son Urartu -  Urartı Alfabesi - Van Kedi Villası - Urartu Halı Kilim Evi - Van Kalesi - Muradiye Şelalesi -  Çaldıran Ovası - Merit Şahmaran Otel


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder