09 Nisan 2016

Bülbülü Öldürmek Harper Lee

Bülbülü Öldürmek Harper Lee

Ne zamandır okumak istediğim kitaplar arasındaydı. Yazar bu yıl aramızdan ayrılınca ilk işim bu kitabı sipariş  etmek oldu.

Yazarın, bir çocuğun dünyasından yetişkinlerin çelişkilerini anlatması beni çok etkiledi. Acaba bir çocuk bunlara fark eder miydi, evet ederdi dediğim yerlerle doluydu. Bu nedenle sanki yazarın hayatından bir kesit gibi geldi bana. Küçük bir kasaba ve insanları aracılığı ile dünyadaki evrensel değerleri sorgulaması, sorgulatması ve bunu hiç sıkmadan yapması yazarın anlatım gücünü gösteriyor.  Başka kitap yazmaması üzücü :( Edit: 22.06.2016: bugün öğrendim ki başka kitabı varmış :)



Altını çizdiğim yerleri okuyunca daha iyi anlayacaksınız ama boşuna Nobel Ödülü almamış yazar.

Kitap Hristiyan dini ve Hristiyanların inanışlarına da değinmiş. Küçük bir kasaba olmasına rağmen bu kadar farklı inanan Hristiyanların olmasına şaşırdım. Böyle şeyler nedense hep biz Müslümanlarda olur sanıyordum. -Bu cümlede Hristiyan Avrupa hayranlarına yani içimizdeki özentilere laf sokuyorum!!!- Modern Avrupa'da da din çok önemli olup insanları bölebiliyormuş demek ki!

Siyahların, beyazlarla eşit olması zaten bu yüzyılın konusu. Daha dün, yani 1950lilerde otobüste oturma hakkı için eylem yaptılar da bu haklarını aldılar. Hala Avrupa'nın birçok şehrinde rengi siyah diye insanlar irdeleniyor. Negro-Zenci kelimeleri beyaz Avrupa'nın siyahilere hediye(!) ettiği kelimelerden. Kitapta bu sınıf ayrımı da çok güzel işlenmiş. Özellikle Scout'ın Nazilere kızıyorlar ama aynısı siyahlara yapıyorlar yorumu kitabın özeti.

Altını çizdiğim yerler:

... Metodistlik: Kişisel kurtuluşları için İsa gibi yaşamayı, kar ve zenginlik için çalışmamayı, başka insanların dertlerini dert edinmeyi öğütlüyordu.


...Saçları kar gibi bembeyaz ve kaz tüyü gibi kafasına yapışıktı.. Albino olan roman karakterini ilk Murat Menteş'in kitabında okumuştum. Acaba esin kaynağı burası mı?

... un çuvalından dikilmiş etek ve kot gömlek giyen bu kılıksız birinci sınıf öğrencilerinin...
Sosyal medyada; 1900yılların başında un çuvallarından çocuklara kıyafet dikildiğini fark eden yetkililerin çuvalları desenli olarak üretmeye başladığını okumuştum. Yazar burada bunun canlı şahitliği yapıyor. s.24

... Okuma yetimi kaybetmekten korkuncaya dek okumayı asla sevmedim. Soluk alıp vermeyi sevmez ki insan.

... Bir insanı anlayabilmek, o insanın baktığı açıdan bakmayı becerebilmelisin... s40.

Komünyon ayini s58

Vaftizciler kadınların doğalar gereği günahkar olduğunu düşünürler. İncil'i düz anlamıyla anlarlar.s59.

... ama bazen bir adamın elindeki İncil... babanın elindeki viski şişesinden daha tehlikeli olabilir. s59.


... İnsanların başına ne geldiğini asla bilemeyiz. Kapalı kapılar ardında nelerin olup bittiğini, ne sırların gizlendiğini... s60.

... sıfatları kaldırırsan geriye gerçekler kalır. s78.

Missouri Antlaşması s99.

... İstediğin kadar saksağını vur vurabilirsen ama unutma, bülbülü öldürmek günahtır. s117.

... Bana sorarsanız belki de Tanrı'nın kendisine öteki canlılara vermediği haksız bir üstünlük verdiğini anladığı gün silahı elinden bıraktı. s127.

...Biri çıkıp yapmadıkça yapılmayacak şeyleri yapmaya harcıyor zamanını.

... belli koşullarda, insanın hiçbir şekilde değiştiremeyeceği koşullarda yalan söylemesi gerekir. s163.

... Pirinç Hristiyanları: Açlıktan ölmemek için "pirinç istiyorsanız Hristiyan olursunuz" tehdidi karşısında Hristiyanlığı kabul eden Asyalılara verilen ad. s163.

... bir ailenin bir toprak parçasının üzerinde ne kadar uzun süredir çöreklenmiş oturuyorsa o kadar iyi olduğu düşüncesindeydi. s165.

... Ku Klux s185.

... Bak şunlar Metoit dedi Jem, Dille. Düğme kullanmazlar. s200.


... Kibirle gelen zulmetle gider.

... Yüreğinde neşe olanın yüzü de neşe saçar. s201.

... durumu iyi olanlar coca cola içiyorlardı. s202.

... zenciler ... nehi kola s203.

... beyaz adamların siyah adamları aldattığını göreceksin ama sana bir şey söyleyeyim ve bu söyleyeceğim şeyi unutma; beyaz bir adam siyah bir adamı aldattığı zaman, o beyaz adam kim olursa olsun, ne kadar zengin olursa olsun, ne kadar iyi bir aileden gelirse gelsin, beş para etmezin tekidir. s278.

... bana kalırsa tek tür bir insan var. İnsanların hepsi insan. s286.

... Siyahlarla beyazların karışık oturmasının yasaklandığı bir toplantıda, ABD Başkanının karısı Bayan Roosvelt salonun siyahlara ayrılmış tarafında ilk sıraya oturmuştu. s295 Karakterlerden biri buna karşı çıkıyordu.

... (Scout)Bugün onun (Hitlerin) Yahudilere öyle davranmasının ne kadar kötü olduğunu anlattı. Jem hiçkimseye zülmetmek doğru değildir, öyle değil mi? Yani bir kimse için kötü düşüncelere sahip olmak bile, değil mi? ...
...Birinin onlara (zencilere-siyahlara)bir ders vermesinin zamanı gelmiş artık, öyle diyordu.Çizmeye çok aşmışlar, bundan sonra yapmayı düşünecekleri şey bizlerle (beyazlarla) evlenmek olacakmış. Jem, nasıl böyle Hitlerden nefret edersin de sonra dönüp kendi ülkendeki insanlara bu kadar çirkin davranırsın? s.311

Cotton  Tom Heflin ne kadar radikalse ben de o kadar radikalim. s316.

... oğlumun başının üzerinde Demokles'in kılıcı gibi sallanan böyle bir şeyle hayata başlamasını istemiyorum. Onu bu tehditten kurtarmanın en iyi yolu her şeyin açık açık ortaya dökülmesini sağlamaktır. Bırakın bütün ilçe sandviçlerini alsın gelsin. Kendisiyle ilgili fısıltılar arasında büyümesiniz istemiyorum. Jem Finch... babası parayı bastırıp oğlanı bu işten kurtardı demesini istemem.






























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder