17 Aralık 2017

Türkiye Şehirleri: Adana - Hatay


Uçakla GAP Turu 9-14 Ekim


1- ADANA -Pazartesi
Taş Köprü ve Eski Adana Ramazanoğulları Dönemi -Saat kulesi. 
1- HATAY - Pazartesi
Harbiye bölgesi - Antakya - Habibi Neccar Camii - Antakya Müzesi

2- Adıyaman - Salı
Atatürk Barajı - Cendere Köprüsü - Nemrut
3- Batman - Çarşamba
Adıyaman Nisibbi Köprüsü - Hasan Keyf
4-Mardin (2 gün) - Çarşamba/ Perşembe
Midyat -Dara Antik kent- Deyrul Zafaran Manastırı - 
Kasimiye Medresesi - Mardin Müzesi - Mardin Sokakları (Abbaralar) 
Süryani Kahvesi - Dibek Kahvesi 

12 Kasım 2017

Yarım Bıraktığım Kitaplar

Yarım Bıraktığım Kitaplar

Kitap kurtları eminim bana anlayış göstereceklerdir. Bazı kitapların zamanının olduklarını düşünüyorum. Şuan okumakta zorlandığım bir kitap 6 ay sonra bir gecede bitebiliyor. Aşağıdaki yarım bıraktığım kitaplar için de aynı şeyi düşünüyorum. Bu listeyi umarım çok güncellemek zorunda kalmam.

Sizin de yarım bıraktığınız daha doğrusu okumayı ertelediğiniz kitaplar var mı?

11 Ekim 2017

Acem Diyarı: Tahran Notları 3 - Shahr Park - Tahran Sokakları

Shahr Park
Tek başıma gidip bulduğum tek yer bu park Tahran'da. Tesadüf içinde hayvanat bahçesi çıktı. Çok fazla tür yoktu ama ücretsiz gezilmesi güzel. Umarım bu bizde de olur.






 Ferdowsi Hotel 
Kaldığımız otel, eski Tahran denilen yerdeydi. Sokaklar filan tarihi eser kıvamında. Sultanahmet ve çevresi gibi diyebilirim. Ankara güzel ama deniz yok muhabbeti var ya, Tahran da güzel ama deniz yok diye devam edebilirim :) Ferdowsi bizim Firdevs olarak bildiğimiz İran şairi.
6. kattaydı odam ve manzara harikaydı. 

Bir düğünden kare. Düğünlerde harem selamlık var. Kadınlar fotoğrafta da görüldüğü abiyeler içinde son derece şık. Kapalı olan yine kapalı ama. Damat kadınların olduğu taraftaydı. Bu arada yazmadan geçemeyeceğim, düğün masrafını İran'da kız tarafı karşılıyormuş. İğneden ipliğe ne varsa yani.. Ve ilk bebek doğduğunda kız tarafı bebeğin 6 yaşına kadar olan masrafını karşılıyorlarmış Buna da sismoni diyorlar.


hristiyan dönemdeki şahlardan biriymiş

 
  Geceleyin Tahran
İlk gündü sanırım, keşif için bir bakalım dedik, öyle gezerken bir gece pazarına denk geldik. Bu arada yolda gördüklerimi de fotoğrafladım gitti. Başka bir gün yine bu pazarı saat ondan sonra aramaya gittik ama maaalesef hiçbir şey yoktu :(

 Bakkal tarzı bir yer görmedim ama bu büfeler neredeyse her sokak başında mevcut. Sanırım bu şekilde bizim bildiğimiz bakkal ihtiyacı karşılanıyor. Ayrıca hanların girişlerinde filan da var.




Bu telefon kulubelerine rastlamak çok nostaljik oldu. İranlılarında ceplerinde akıllı telefonları var ama bu gibi kulubeler hala korunuyor.

 
Gece Pazarı ve Tahran Sokakları  

Tahran'da alışveriş yaparken pazarlık yapmalısınız. Ama kalıplaşmış sözleri çok dikkate almayın. Mesela ödeme yaparken bu gece misafirim olun diyebilirler. Ya da bu bizden olsun gibi ifadeler de kullanılabilir. Bu arada Azeri kökenlilere denk gelince yasayacaginiz şeyler bunlar. Eğer Azeri değillerse zaten anlaşamıyorsunuz :)





Aşağıdaki gibi seyyar satıcılar çok tanıdık.


















09 Ekim 2017

Acem Diyarı: Tahran Notları 2 - Darbant ve Gülüstan Sarayı

  Acem Diyarı: Tahran Notları 2


Tahran, İstanbul arası saat farkı 1,5 saat. Yani Tahran'a gittiğimizde saatimi bile ayarlamadım.

Miladi takvim kullanmıyorlar, yani orada tarih farklı :)
Hicri şemsi takvim kullanıyorlar, hicreti başlangıç kabul eden güneş yılı takvim.

Pers İmparatorluğundan sonra İran kurulmuş. Yani ataları Persliler. Osmanlıcada p sesi olmadığı için pers değil fars denilmiş. Konuşulan dil persçe ama o da olmuş farsça! Tercümanımız bu kısmı anlatırken biraz hoşnutsuzdu. Sonuçta adamların ırk isimlerini değiştirmişiz !!!

Darbant (Derbent) Tepesi

08 Ekim 2017

Kadınlar İran'da Nasıl Giyinmeli!



 Kadınlar İran'da Nasıl Giyinmeli!

Fotoğraflarda da görüldüğü gibi aynı bizim gibi birçok örtünme tarzı mevcut.

Ama tamamen saçlar açık gezen yok!

Saçları tam örtmeyen bir şal ve kalçaları kapatacak uzunlukta bol bir ceket giyerek Tahran'da gezebilirsiniz.

Ama İsfahan ya da Tebriz'de bu şekilde gezemeyebilirsiniz.





Kapalı mekanlarda da açık olarak duramazsınız. Yukarıdaki gibi uyarı yazıları mevcut. Bir de ahlak polisi devamlı kontrol ediyor. Hem fuar alanında hem de kafedeyken denetime denk gelmişliğim var.











geleneksel İran kıyafeti

Resim yazısı ekle



Acem Diyarı: Tahran Notları 1

İlk yurt dışı gezim Batum'u saymazsak Tahran'a oldu.

Gitmeden önce bloglardan nasıl giyinmem gerektiğini öğrenmeye çalıştığım tek yer olacak, şimdilik tabii. Zamanın ne göstereceği bilinmez.


Kadınlar tek başına yürüyebilir mi, fotoğraf makinemi götürsem kullanabilir miyim, sandalet giyebilir miyim gibi sorularda sormuşluğum var hani.. 

Altı kör adam ve fil hikayesindeki gibiydi İran'ı tanımaya çalışmak. Herkes yaşadığı, duyduğu kadar anlatıyor. 6 gün orada kaldım, Tahran için net bir şey söyleyebileceğimi düşünmüyorum.

Velhasıl tek başıma Tahran sokaklarında gezdim. Bir elimde özçekim çubuğu, boynumda fotoğraf makinesi... Başımda yarım yamalak taktığım bir şal ve uzun kollu, kalçaları ötecek kadar uzun bol ceket giyerek tabii. Kapalı mekanlarda da bu kıyafet zorunluğu var ve sık sık ahlak polisi gelip kontrol ediyor. Hem kafe de denk geldim hem de fuar alanında. Zaten İranlılar sağ olsunlar her şalım düştüğünde uyardılar beni :)

 
dejavu kafede örtü uyarısı

Yemekleri bence muhteşemdi. Safran ete de tavuğa da yakışmıştı.
Sohan denilen baklava türü bir tatlıları var. Bir o tereyağı çok olduğu için hoşuma gitmedi. Pilav her yemeğin yanında ve bol miktarda gelmekte. Yufka ekmekleri güzeldi. Sabahları kahvaltıda yeşil mercimek çorbası olmasına şaşırdım, gerçi biz de kırmızısını yiyoruz ama neyse...

Sohan Tatlısı
 Tahran sıcaktı ama kapalı mekanlardaki klimalar sayesinde hiç hissetmedik bunu. Sadece gezerken sıcağı hissettik. İşte o zamanlarda aşağıdaki içeceğin hem sokakta satılanını hem de avmde kapalı olarak satılanını denedik. Tercümanlar içindeki çekirdeklerin ne olduğu tam açıklayamadılar. Çölde yetişen bir bitkinin çekirdeği gibi bir şey anladım ben. Ama sıcaklarda iyi gitti. 


İran deyince aklıma nedense çayhaneler geliyordu benim. Sanırım biraz Nar Ağacı kitabının etkisinden... Doğal olarak çay içmek istedim, fotoğraftaki şekerle beraber sallama çay getirdiler bize. Şeker yerine onu koyuyorlaşmış çayın içine. Velhasıl İran çayı sunumdan kaybetti yani :) Baktık olmuyor çay olarak başka ne var dedik, işte o zaman Arap çayı ile tanışmış olduk. Hem sunumu hem de tadı güzeldi. 




Yeni Camii İnşaatı
Tahran'da Camii
Tahran'da dikkatimi çeken bir şey oldu, yeni yapılan yerler bile sanki tarihi eser gibi görünüyordu. Yeni inşa edilen bir cami bile sanki eskiden yapılmış gibiydi. Ayrıca camileri bizdeki gibi değildi. Hem görüntüsü hem mahiyeti. Mesela orada 6 gün kaldık bir kere akşam ezanına denk geldim. Her camide sesli ezan okunmuyormuş. Bir de ezanın son kısmında Muhammeden yerine Aliyullah gibi bir kelime söyleniyormuş. Muş diyorum çünkü ezanın son kısmını duyamadım. Sağ olsun tercümanımız söyledi bunu da. Ayrıca 3 vakit ezan okunuyormuş, namazlarda ona göre kılınıyormuş.

Daha fazla fotoğraf için tıklayınız.

Tahran Uluslararası Fuar Merkezi

İşte Tahran'da olma sebebimiz. Tahran Anne Bebek Fuarı














devam edecek..