12 Temmuz 2019

Balıkesir'de Gezilecek 5 Yer

Balıkesir'de Gezilecek 5 Yer

Balıkesir, topraklarının bir kısmı Marmara, bir kısmı da Ege Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin en kalabalık 16. şehridir. Balıkesir'in hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunur. Balıkesir ve çevresi tarihin her döneminde eşsiz doğası ve doğal kaynakları sayesinde insanları kendisine çekmiştir. Deniz kıyısında ve iç kesimlerde birçok antik kent kalıntılarına rastlanmıştır. Ana karaya yakın kadim tarihe sahip adaları, göz alabildiğine uzun ve geniş kumsalları, oksijenin en kalitelisini ciğerlerinize doldurabileceğimiz ormanları ile görülmesi gereken şehirlerimizden biridir. 

Balıkesir'de Gezilecek Yerler


Ayvalık Cunda Adası

Alibey Adası olarak da adlandırılan Cunda Adası, Ayvalık Adaları'nın en büyüğü olup irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık olan tek adadır. İdari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlıdır. Balıkesir'in en gözde yerlerinden biri olan Cunda Adası, Ayvalık'ın tam da karşısında bulunuyor. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan 4. büyük adasıdır. 

Cunda Adası'na YolculukCunda Adası'na Yolculuk

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü 1964 yılında Cunda Adası'na yapılmıştır. Bu köprü sayesinde adaya deniz yoluyla beraber kara yolundan da ulaşılabiliyor. İlk boğaz köprüsü filan deyince öyle İstanbul Boğazındaki köprüler aklınıza gelmesin. 54 metre uzunluğundaki köprü yol ile aynı yükseklikte ve tabela olmasa fark edilmiyor bile. Hatta rehber söylemese tabelaya rağmen fark edemeyebilirdik.

Cunda Adası'na YolculukCunda Adası'na Yolculuk

Cunda Adası sarmaşık ve begonvilli, zemini taş döşemeli dar sokaklarıyla ve tarihi Rum evleriyle doğallığını yitirmeden günümüze kadar gelmiştir. Taksiyarhis Kilisesi, Despotun Evi, Aşıklar Tepesi, Agois Yannis Kilisesi, Tımarhane Adası, Cunda Sahil Çarşısı ve Taş Kahveyi ziyaret etmelisiniz. Merkezde denize girecek bir yer yok maalesef. Fakat çok güzel koylar var, oralara gidilebilir. Rumların zamanında içkiye fazla kaçıranları adalardan birine bırakıyorlarmış bir nevi ceza gibi. Zamanla bu adanın adı Tımarhane Adası olarak kalmış. devamı için tıkla

Ayvalık Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde olup yüksek kayalık tepelerin üzerinde bulunur. Şeytan Sofrası'ndan tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası görülür. İlk girişte fotoğraftaki sevimli şeytan heykeli sizi karşılıyor. Şeytanı bu kadar sevimli tasvir eden başka bir yer yoktur sanırım.

Balıkesir'de Gezilecek YerlerBalıkesir'de Gezilecek Yerler

Adı ile ilgili birçok hikaye anlatılır. En popüler olanı da Şeytan Penelope olandır.Kilise’nin aforoz ettiği “şeytan” lakaplı Penelope bu tepeye saklanır. Penelope (şeytan) buraya yerleştikten sonra çevre köylerde büyük bir kıtlık baş gösterir. Kıtlığın sebebini şeytandan bilen bazı köylüler şeytanı cezalandırmak için (nasıl yapacaklarsa artık) toplanıp tepeye doğru yola çıkarlar. Bu durumu bir keçi çobanından öğrenen şeytan, tepeyi enfes yemeklerle donattığı bir sofraya çevirir. Aç halde tepeye çıkan köylüler yemekleri görür görmez kıtlıktan çıkmış gibi sofraya otururlar. Şeytanı unutup boğaz derdine düşen köylüler sayesinde şeytan kaçar ve lanetli işlerini dünyaya yaymaya devam eder. Kaçarken de ayak iziyle yaptığı tepenin karşısında görülen adalar oluşur. Hatta kısık gözle bakarak ayak izlerini görmeye çalışabilirsiniz:)) 

Balıkesir'de Gezilecek YerlerBalıkesir'de Gezilecek Yerler

Velhasıl, Şeytan'ın  kaçarken oluşturduğu ayak izi bulunduğuna inanılan yere ve yine Şeytan'ın köylüleri kandırmak için sofraya çevirdiği tepeye Şeytan Sofrası deniyor. Gerçekte ise eski bir lav birikintisidir. Manzarası harikadır ve güneşin batışının en güzel olduğu yerlerden biridir. Ama ziyadesiyle kalabalık. Araçla gelecekseniz park sorunu var. Halkımız bir şeyler asarak ve madeni para atarak dilek dilemektedir. Hem de şeytandan!!! 


Kaz Dağları Edremit

Kaz Dağları, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran, antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan, Biga yarımadasının en yüksek kütlesidir.

Homeros, İlyada’sında İda Dağı-Kazdağı için ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ diye bahsetmektedir.  Kazdağı’nın her yerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 mt rakımda bile yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un buz gibi soğuk, içme ve kullanma suyu Kazdağı’nın eriyen kar sularından karşılanır. 

Kazdağları’ndan gelen oksijen miktarı yüksek orman havası ile denizin iyotlu havası birleşince oksijen bolluğu en üst seviyelere çıkar. Özellikle Altınoluk Şahinderesi Boğazı civarı oksijen çadırı olarak anılmaktadır.  Dünyada oksijen oranı en yüksek ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.

Yunan Mitolojisinde Paris'in Altın Elmayı Afrodit'e vermesi sonucu, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibarıyla, tarihte meşhur Troia savaşlarının çıkmasına neden olmuştur.


Edremit Hasan Boğuldu 

Hasan Boğuldu, Edremit'de, Kaz Dağı'nın eteklerinde bulunan oksijeni bol, güzel bir mesire alanıdır. İçinden geçen derenin suyu, Kaz Dağı'nın saf kaynak suyu olduğu için buz gibidir. Adını,  Kaz Dağı efsanelerinden biri olan obalı bir kız ve ovalı bir erkeğin yaşadığı sevda hikayesinden alır. Yani göçebe yaşayan bir kültür ile yerleşik hayata geçmiş bir kültürün imkansız aşk öyküsüdür. Hasan ve Emine, ayrı dünyalardan geldikleri için aşklarını ispat etmeleri istenir. Hasan, 40 okka tuzu köyden obaya kadar taşırsa Emine'sine kavuşacaktır. Ama başaramaz. Utancından geriye de dönemez ve derede hayatına son verir. Bunu anlayan Emine de kendini çınar ağacına asarak intihar eder. Kaz Dağı'ndan doğup gelen ve Hasan'ın kendini attığı bu dereye Hasan Boğuldu denir. Emine'nin kendini astığı çınar ağacının etrafı da piknik alanı olarak kullanılır. Oksijeni bol, buz gibi akan deresi, yemyeşil ağaçları ile ömre ömür katacak güzel bir yerdir.


Ayvalık Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajı, Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinde bulunmaktadır. 7 km uzunluğunda ve 100 m eninde muhteşem bir kumsala sahiptir. Plaja yakın otel, restoran, kafe vb. gibi bir çok tesis yer almaktadır. Sahil şeridi boyunca birbirinden farklı 20+ adet plaj mevcut olup plajların hepsi halka açıktır. O kadar büyüktür ki binlerce insan olmasına rağmen hala plajda kumlar görülmektedir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder