19 Temmuz 2019

Çanakkale'de Gezilecek 6 Yer

Çanakkale'de Gezilecek 5 Yer

Çanakkale, Güney Marmara bölümünde Asya ile Avrupa kıtalarında toprakları bulunan kendi adıyla anılan bir boğaza sahip bir ilimizdir. Çanakkale konumu itibariyle çok eski tarihlerden beri yerleşim yeri olarak tercih edilmiş. Asos, Troya en çok bilinenleri... Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsettiği Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olan Truva kenti Çanakkale'dedir. Yakın tarihimiz açısından da çok önemli bir yerdir. Emperyalizmin yenildiği, 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin kazanıldığı Gelibolu Yarımadası da Çanakkale'dedir. Tarihi değerlerinin yanında doğal güzellikleri ile de eşsiz bir yerdir Çanakkale. Tarihi sokakları ile Bozcaada, bol oksijeniyle Kazdağları, harika tatları ile Zeytinleri Çanakkale'nin vazgeçilmezleri arasındadır.



1- Gelibolu Şehitlik
2- Bozcaada
3- Troya Antik Kent
4- Asos Antik Kent
5- Adatepe Zeytinyağı Fabrika Müzesi
6- Bayramiç Kaz Dağları Milli Parkı


Çanakkale Gelibolu Şehitlik

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.
Necmettin Halil Onan

18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi'nin gerçekleştiği yer Gelibolu Yarımadasıdır. Tarihimiz açısından çok önemli bir zafer olduğu gibi bir o kadarda kederli ve acının yaşandığı bir zaman dilimidir. Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla yokluk içinde emperyal güçleri denizden topraklarımıza sokmadığımız kutlu bir mücadelenin yeridir Çanakkale! Kaç ağıt yakıldı, kaç okul mezun veremedi... Daha ergenliğe giremeden toprağa giren vatan evlatlarımızın ebedi istirahat yerleridir Çanakkale! Toprak kazıldığında hala mermiler bulunuyormuş. Savaş o kadar şiddetliymiş ki birbirine çarpmış mermiler bulunmuş.  Ruhları Şad Olsun!

Çanakkale'de Gezilecek 6 Yer

Çanakkale'de Gezilecek 6 YerÇanakkale'de Gezilecek 6 Yer


Bozcaada

Bozcaada, Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizinin ise ikinci en büyük adasıdır. Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Türkiye'nin il merkezleri hâriç köyü olmayan tek ilçesidir. Tipik Akdeniz iklimi görülür. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Boğazın tam çıkışında yer alması nedeniyle kuzey rüzgarlarını bolca almaktadır. Bu sebeplerle ağustos ayında bile buz gibi suda yüzebilirsiniz. Bozcaada; kalesi, plajları, tarihi sokakları ile güzel ülkemin güzel adalarından biridir.

Çanakkale'de Gezilecek 6 Yer


Troya Antik Kent

Troya Antik Kenti 1998 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır. Dokuz kent katmanının yanında kırk iki yapı katı ortaya çıkarılmıştır. Truva Müzesi, Temsili Truva Atı, Antik Kent Kalıntıları görülebilir.

Homeros’un İlyada Destanı’nda bahsedilen Troya Savaşı’nın yapıldığı yer olarak da bilinir. İlyada Destanı, Söyle tanrıça, Peleusoğlu akhilleus'un öfkesini söyle' diye başlar ve 'İşte böyle yapıldı atları iyi süren Hektor'un cenaze töreni.' diye de biter. İlyada'nın kelime anlamı, kitapta kimi zaman İllion olarak da bahsi geçen Truva ile alakalı, ona yöneliktir. Aslında destanın adından Truva'nın anlatıldığı anlaşılmaktadır. Ünlü Truva Atı taktiği bu savaşta Yunanlılar tarafından uygulanmış ve Truvalıları yenmişlerdir. 

Çanakkale'de Gezilecek 6 Yer

Assos Antik Kenti /Assos - Behramkale 

Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinin güneyindeki Behramkale Köyü'nde yer alan bir antik kenttir. Antik Çağda Troas diye adlandırılan bölge, Midilli adasının tam karşısında kurulmuştur. Assos Antik Kent, taştan butik otelleri yaz aylarında serinleten denizi, doğal yeşil görünümü ile yerli ve yabancı turistlerin gözde seçenekleri arasındadır.

Assos Antik Kenti - Behramkale KöyüAssos Antik Kenti - Behramkale Köyü


Antik Çağ'ın büyük düşünürlerinden Aristo, bu kentte üç yıl yaşamış ve felsefe okulunu kurmuş. Şehrin girişine bir heykeli konmuş. Assos, Pavlus tarafından ziyaret edildiği için Hıristiyanlar tarafından da kutsal olarak kabul ediliyormuş. Assos, tarih boyunca Lidya, Pers, Pergamon¸ Roma egemenliği altına girmiştir. Orta Çağ'da terk edilmiş olup 1880-1883 yıllarında Amerikalı genç mimar Francis H. Bacon tarafından bulunmuştur. Assos Antik Kentte, Amfi Tiyatro, Athena Tapınağı, Antik Liman, Nekropol (mezarlık) gibi yerleşim yerleri bulunmaktadır. Aşağıdaki Assos Antik Kent planı incelenebilir.

Assos Antik Kenti - Behramkale Köyü


Adatepe Zeytinyağı Fabrika Müzesi

Altınoluk'tan Küçükkuyu'ya giderken ana yoldaki ışıklardan sola dönüldüğünde hemen sağdaki taş binada bulunur. Zeytin yağı tarih boyunca nasıl yapılmış yerinde görmek isteyenler için güzel bir yer. 

Çanakkale'de Gezilecek 5 YerÇanakkale'de Gezilecek 5 Yer

Müzede eski zeytinyağı presleri, zeytin toplama aletleri, taşıma ve saklama kapları, çeşitli folklorik objeler görülebilir. Aynı zamanda geleneksel usulde zeytinyağı sabun yapım tekniği de açıklamalı olarak sergilenmekte. Adatepe adında bir de markaları var. Sabun, yağ, zeytin, krem vb. ürünler satın alabilirsiniz.

Çanakkale'de Gezilecek 5 YerÇanakkale'de Gezilecek 5 Yer


Bayramiç Kaz Dağları 

Kaz Dağları, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran, antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan, Biga yarımadasının en yüksek kütlesidir. Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde Kaz dağlarının bir bölümü yer almaktadır.

Homeros, İlyada’sında İda Dağı-Kazdağı için ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ diye bahsetmektedir.  Kazdağı’nın her yerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 mt rakımda bile yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Dünyada oksijen oranı en yüksek ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.
Yunan Mitolojisinde Paris'in Altın Elmayı Afrodit'e vermesi sonucu, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibarıyla, tarihte meşhur Troia savaşlarının çıkmasına neden olmuştur ve Truva Savaşı  Çanakkale sınırları içindeki Troya Antik kentinde gerçekleşmiştir. Çankkale'nin simgelerinden biri de bu savaşta kullanılan Ahşap Truva Atıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder