05 Temmuz 2019

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin her bölgesinde her şehrinde kadim yerler ya da yapılar bulunmaktadır. Bunlardan birisi de köprülerdir. Köprü demek kavuşmak, buluşmak, toplanmak demektir. Bu yazımda insanları, mahalleleri, ilçeleri, belki de kıtaları kavuşturan görüp fotoğrafladığım köprüleri derledim. Bu liste farklı köprüler fotoğrafladıkça değişecektir.

Amasya Kunç Köprüsü 

 Amasya'nın merkezinden Yeşil Irmak geçmektedir. Yeşil ırmak boyunca birden fazla köprü bulunmaktadır. Bunlar ikisi aşağıdaki gibidir.
Kunç Köprüsü, Selçuklu Hükümdarı Sultan Mesut’un kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Bayezitpaşa ile Şamlar Mahallelerini birbirine bağlar. Üç büyük ayak üzerindeki geniş kemer açıklığı en dikkat çeken özelliğidir.

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Amasya Alçak Köprü 

Roma Dönemi’nde, Antik Amasya Kalesi’nden karşı mahallelere geçişi sağlamak amacıyla İris Nehri (Yeşilırmak) üzerine inşa edilmiştir. Nehir yatağının yükselmesi sonucu köprü kemerleri aşağıda kaldığından Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından 1865’te köprü kemerleri üzerine ayaklar inşaa edilerek günümüze kadar gelmiştir.

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri


Adana Taş Köprü 

Adana Taş Köprü Seyhan Nehri üzerindedir. IV. (385) yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmıştır. Yüzyıllarca Avrupa ile Asya arasında önemli bir köprü olmuştur. Harun Reşit (766-809) bazı eklerle Adana Kalesine birleştirmiştir. IX. yüzyıl başında Harun Reşit’in oğlu olan 7. Abbasi Halifesi Memun (786-833) tarafından onartılmıştır. III. Ahmet (1713), Kel Hasan Paşa (1847), Adana Valisi Ziya Paşa (1789) tarafından da değişik zamanlarda tamirat görmüştür. Bu üç onarımının yazıtları mevcuttur. Son onarım, 1949 yılında yapılmıştır.
Taş Köprü 319 m uzunluğunda ve 13 m yüksekliğindedir. 21 kemerinden 14’ü ayaktadır. Ortadaki büyük kemerde iki aslan kabartması görülmektedir. Dünya’nın halen kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinmektedir.

Kaynak
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adana/gezilecekyer/tas-kopru804491

Türkiye'nin Tarihi KöprüleriTürkiye'nin Tarihi Köprüleri

Adıyaman Cendere Köprüsü

Adıyaman'da Cendere çayı üzerinde yer alan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski köprülerinden biri olarak anılan tarihi köprü. Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunmaktadır. Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar. Wiki

Türkiye'nin Tarihi Köprüleri

Türkiye'nin Tarihi KöprüleriTürkiye'nin Tarihi Köprüleri

Edirne Tunca Köprüsü

Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü ya da diğer adıyla Tunca Köprüsü  1608-1615 yılları arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmıştır. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'dır. 11 ayak üzerine 10 kemerli bir köprüdür. Yarısı ve ortadaki yazıtlı köşkü su taşkınlarıyla yıkılmış, 2008 yılında aslına uygun olarak restore edilmiştir.


Edirne Meriç Köprüsü

Mecidiye Köprüsü veya diğer adıyla Meriç Köprüsü, 1842'de Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış ve 1847'de bitirilmiş köprüdür. Edirne-Karaağaç yolunda, Meriç Nehri üzerinde yer alır. 263 metre uzunluk, 7 metre genişlikte, 13 ayak üzerinde 12 sivri kemerli olup yanlara doğru eğimli özellikler taşımaktadır. 


Rize Fırtına Deresi Köprüsü

Ardeşen’de Karadeniz’e kavuşan Fırtına Deresi’nden Ayder Yaylası’na uzanan güzergâh boyunca çok sayıda kemer köprü görülür. Aşağıdaki de onlardan biri.

Türkiye'de Gezilecek Yerler: RizeTürkiye'de Gezilecek Yerler: Rize


devam edecek...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder