28 Haziran 2019

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

İlk saat kuleleri 13. yüzyılda İngiltere ve İtalya'da kilise ve saray kulelerine yapılmış. Saat ve Kule birlikteliği beğenilmiş olacak ki mimariye de yansımış ve 14. yüzyılda yaygınlaşarak popülerliğini arttırmış. Osmanlı'ya ise 16. yüzyılın sonunda gelmiş fakat 19. yüzyıla kadar yaygınlaşamamış. Bu durumu Muvakkithane kurumların varlığı ile açıklamış uzmanlar. Muvakkithane, muvakkitlerin namaz vaktini ve saati tespit ettikleri, küçük çapta astronomi çalışmaları yaptıkları mekanlardır. İslam dininde günde beş defa,  'zaman' namaz vakitleri için ayarlanır. Namaz gibi bir ibadetin zamanını ayarlayan bu kurumlar son derece titiz çalışırlar. Bu titizliğe karşıt saat kuleleri hataya açıktır ve bu yüzden de çok güven vermemiştir Osmanlı halkına. Bu liste farklı saat kulelerini fotoğrafladıkça değişecektir.

21 Haziran 2019

Çorum'da Gezilecek Yerler

Çorum'da Gezilecek Yerler

Orta Karadeniz'in şirin mi şirin şehri dünyanın merkezi Çorum'dan herkese merhabalar:) Anadolu'daki ilk yerleşim yeri olan Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'dadır. Hattuşa'nın 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasıyla Çorum, dünyanın her yerinden turistlerin ilgi odağı olmuştur.

Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler

14 Haziran 2019

Yerel Ünlüler: Yörük Köyü Filiz Teyzem:)

Yörük Köyü Filiz Teyze Hamam Ahşap Konak Ahşap Kapı

Safranbolu gezisine katılanlar bilir, Yörük Köyü'ne gidilince Filiz Teyze'ye gidilir. Tabii rehberiniz Filiz Teyzemi tanıyorsa! Çok şükür bizimkisi tanıyordu da tanıştık:) Filiz Teyzem, tarihi ahşap konağı  (Sipahioğlu Konağı) bize gezdirdi, gezdirirken de odalardaki yerlerin işlevini tiyatral / uygulamalı olarak anlattı. Doğaçlama tiyatrosunu alaylı olarak hiçbir ücret almadan yaptığının farkında bile değil, doğal yetenek! Videoyu izleyince bana hak vereceksiniz. Filiz Teyzemi, bence fahri turizm elçilerimizden biri olarak ilan etmeliyiz. 

07 Haziran 2019

Cunda Adası'na Yolculuk

Cunda Adası'na Yolculuk

Alibey Adası olarak da adlandırılan Cunda Adası, Ayvalık Adaları'nın en büyüğü olup irili ufaklı 22 adanın içerisinde yerleşime açık olan tek adadır. İdari bakımdan Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlıdır. Balıkesir'in en gözde yerlerinden biri olan Cunda Adası, Ayvalık'ın tam da karşısında bulunuyor. Türkiye'nin Ege Denizi'nde bulunan 4. büyük adasıdır. 

Cunda Adası'na YolculukCunda Adası'na Yolculuk

Türkiye’nin ilk boğaz köprüsü 1964 yılında Cunda Adası'na yapılmıştır. Bu köprü sayesinde adaya deniz yoluyla beraber kara yolundan da ulaşılabiliyor. İlk boğaz köprüsü filan deyince öyle İstanbul Boğazındaki köprüler aklınıza gelmesin. 54 metre uzunluğundaki köprü yol ile aynı yükseklikte ve tabela olmasa fark edilmiyor bile. Hatta rehber söylemese tabelaya rağmen fark edemeyebilirdik.

Cunda Adası'na Yolculuk

Cunda Adası sarmaşık ve begonvilli, zemini taş döşemeli dar sokaklarıyla ve tarihi Rum evleriyle doğallığını yitirmeden günümüze kadar gelmiştir. Taksiyarhis Kilisesi, Despotun Evi, Aşıklar Tepesi, Agois Yannis Kilisesi, Tımarhane Adası, Cunda Sahil Çarşısı ve Taş Kahveyi ziyaret etmelisiniz. Merkezde denize girecek bir yer yok maalesef. Fakat çok güzel koylar var, oralara gidilebilir. Rumların zamanında içkiye fazla kaçıranları adalardan birine bırakıyorlarmış bir nevi ceza gibi. Zamanla bu adanın adı Tımarhane Adası olarak kalmış.