28 Haziran 2019

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

İlk saat kuleleri 13. yüzyılda İngiltere ve İtalya'da kilise ve saray kulelerine yapılmış. Saat ve Kule birlikteliği beğenilmiş olacak ki mimariye de yansımış ve 14. yüzyılda yaygınlaşarak popülerliğini arttırmış. Osmanlı'ya ise 16. yüzyılın sonunda gelmiş fakat 19. yüzyıla kadar yaygınlaşamamış. Bu durumu Muvakkithane kurumların varlığı ile açıklamış uzmanlar. Muvakkithane, muvakkitlerin namaz vaktini ve saati tespit ettikleri, küçük çapta astronomi çalışmaları yaptıkları mekanlardır. İslam dininde günde beş defa,  'zaman' namaz vakitleri için ayarlanır. Namaz gibi bir ibadetin zamanını ayarlayan bu kurumlar son derece titiz çalışırlar. Bu titizliğe karşıt saat kuleleri hataya açıktır ve bu yüzden de çok güven vermemiştir Osmanlı halkına. Bu liste farklı saat kulelerini fotoğrafladıkça değişecektir.


II. Abdülhamit padişahlığının 25. yılı şerefine Anadolu’da "vilayet ve sancaklarda kendi adına çok sayıda büyük saat yapımını" emreder. 30. yılında da pek çok kule inşa edilir. Saat Kuleleri ile Abdülhamit saltanatının gücünü adeta simgeleştirmiştir. Sadece padişahlar değil önemli devlet adamları da saat kulesi yaptırarak hem güçlerini hem de vefa borçlarını şehirlere ödemişlerdir. 

Özellikle Anadolu'da, şehirlerin simgesi olan saat kuleleri yangın kulesi veya gözetleme kulesi olarak da kullanılmışlardır. Her birinin hikayesi farklıdır fakat amaçları aynıdır. Zaman! 
 İşte şehir meydanlarını süsleyen, adres tariflerinin vazgeçilmezi saatli kuleleri gittiğim her şehirde fotoğraflıyorum. Aşağıda da görüp fotoğrafladığım Saat Kuleleri yer almaktadır. Bu liste farklı saat kulelerini fotoğrafladıkça değişecektir.

İstanbul Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Cami ile Dolmabahçe Sarayı'nın Saltanat Kapısı arasında yer almaktadır. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılmıştır. Basınçölçer (barometre) ve sıcaklıkölçer (termometre) de bulunmaktadır.

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Tokat Saat Kulesi

 II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine 1902'de yaptırılan kule 33 metre yüksekliğindedir. Taş malzeme ile yapılmaıştır.

Türkiye'nin Tarihi Saat KuleleriTürkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Amasya Saat Kulesi

Hükümet Konağı'nın hemen yanında, köprünün kuzey başında bulunan Saat Kulesi ilk kez 1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Türkiye'nin Tarihi Saat KuleleriTürkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Adana Saat Kulesi

Büyük Saat Kulesi - Adana
Adana Büyük Saat Kulesi Seyhan ilçesi Ali Münif Caddesi üzerinde bulunmaktadır. 1881 yılında Vali Ziya Paşa tarafından yapımına başlanmıştır.1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından tamamlattırılmıştır.
Kule, kesme taştan yapılmıştır. Uzunluğu 32 metre olan kule kare prizma şeklindedir ve kulenin duvarları tuğla ile inşa edilmiştir. Temel derinliği 35 metre olduğu söylenir. Saat kulesi dikdörtgen şeklinde taş tuğlalardan yapılmıştır. Kulenin inşası sırasında Osmanlıda Saat kuleleri vardı. Bu saat kuleleri arasında en uzunu Büyük Saattir. İkincisi ise Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Örme işlemi oldukça zor olan küçük taş tuğlalardan imal edilmiş ve yapımından uzun bir süre sonra Almanya’dan özel olarak saat makinesi getirilmiştir. O kadar sağlam yapılmıştır ki 1998’deki Adana depreminde ayakta kalmayı başarabilmiştir.

Kaynak
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/adana/gezilecekyer/buyuk-saat-kulesi

Türkiye'nin Saat Kuleleri

Safranbolu Saat Kulesi

Safranbolu Saat Kulesi, Karabük ilinin Safranbolu ilçesinde olup 1797 yılında  3. Selim'in sadrazamı İzzet Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Saat kulesi, kare planlı olarak kesme taştan imal edilmiş olup 20 metre uzunluğundadır. Kulenin Saati, Londra'dan getirilmiş ve halen çalışmaktadır. Saatin bakımı, kundura ustası İsmail Ulukaya tarafından gönüllü olarak yapılıyor. Saat, 7 günde bir kuruluyor. Türkiye'de bulunan tek zembereksiz ve kulesine çıkılabilen en eski saat olma özelliğine de sahip. Saatin; her saat başı o saat kadar, yarımlarda ise bir defa çan çalıyor. Haftada bir defa 16 kere çevrilerek kuruluyor.

Türkiye'nin Tarihi Saat Kuleleri

Güroymak Saat Kulesi

Bitlis'in Güroymak ilçesinde 2018 yılında Selahaddin Eyyubi Saat Kulesi yaptırılmış. Tarihi bir kule değil ama bu ilçemizin sembolü olacak güzel bir eser. İlçe meydanında Ahlat taşından yaptırılan 20 metre yüksekliğindeki kulenin dört tarafında saat bulunuyor.




devam edecek..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder