Çorum'da Gezilecek Yerler
Orta Karadeniz'in şirin mi şirin şehri dünyanın merkezi Çorum'dan herkese merhabalar:) Anadolu'daki ilk yerleşim yeri olan Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'dadır. Hattuşa'nın 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasıyla Çorum, dünyanın her yerinden turistlerin ilgi odağı olmuştur.
Çorum Saat Kulesi
Çorum Saat Kulesi, 1894 yılında yapılmıştır. Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapındadır. 81 adet merdivenle tepeye çıkılmaktadır. Çorum merkezin en önemli simgelerinden biridir.
Çorum Müzesi
Çorum Müzesi, Alacahöyük, Boğazköy-Hattuşa, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntuların sergilendiği bir müzedir.
Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum)
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır. Hattuşa 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilmiştir. Kazılar, kesintisiz olarak Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülmektedir.
Tarihteki ilk yazılı barış antlaşması olarak bilinen Kadeş Antlaşması, M.Ö 1280'de, Mısırlılar ve Hititliler arasında imzalanmıştır.
Hattuşaş Antik kentinde Kral Kapı, Sfenksli Kapı, Yer Kapı, Potern (Tünel), Hiyeroglifli Oda, Hitit Surları, Büyük Tapınak, Nişantaşı ve Meşhur Yeşil Taş gibi kalıntıları görebilirsiniz.
Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı
Hattuşa’nın en etkileyici kutsal mekânı şehrin biraz dışında yer alan, yüksek kayalıklar arasına saklanmış Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’dır. Özellikle ilkbahardaki yeni yıl kutlamaları için kullanılan bu açık hava tapınağında, ülkenin önemli tanrı ve tanrıçaları sıra halinde kayaya kabartma olarak işlenmiştir.
A ve B Odaları olmak üzere iki bölüm halinde gezilebilen Yazılıkaya, görkemli kaya betimlemeleri ile Hitit pantheonunu (tapınağını) yansıtmaktadır.
Arinna Halı-Kilim Kooperatifi
Çevre köylerde dokunan kilimlerin sergilendiği bir yer. Dilerseniz satın da alabilirsiniz.
Çorum'da ne yenir?
Leblebi! Kaç çeşit tattık bilmiyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder