21 Haziran 2019

Çorum'da Gezilecek Yerler

Çorum'da Gezilecek Yerler

Orta Karadeniz'in şirin mi şirin şehri dünyanın merkezi Çorum'dan herkese merhabalar:) Anadolu'daki ilk yerleşim yeri olan Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'dadır. Hattuşa'nın 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmasıyla Çorum, dünyanın her yerinden turistlerin ilgi odağı olmuştur.

Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler


Çorum Saat Kulesi

Çorum Saat Kulesi, 1894 yılında yapılmıştır. Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılan kule 27,5 metre yüksekliğinde ve 3,9 metre çapındadır. 81 adet merdivenle tepeye çıkılmaktadır. Çorum merkezin en önemli simgelerinden biridir.

Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler

Çorum Müzesi

Çorum Müzesi, Alacahöyük, Boğazköy-Hattuşa, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntuların sergilendiği bir müzedir.

 Çorum Müzesi
Çorum Müzesi


Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum)


1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır. Hattuşa 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilmiştir. Kazılar, kesintisiz olarak Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülmektedir.

Çorum'da Gezilecek YerlerÇorum'da Gezilecek Yerler

Tarihteki ilk yazılı barış antlaşması olarak bilinen Kadeş Antlaşması, M.Ö 1280'de, Mısırlılar ve Hititliler arasında imzalanmıştır.
Hattuşaş Antik kentinde Kral Kapı, Sfenksli Kapı, Yer Kapı, Potern (Tünel), Hiyeroglifli Oda, Hitit Surları, Büyük Tapınak, Nişantaşı ve Meşhur Yeşil Taş gibi kalıntıları görebilirsiniz. 

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Hattuşa’nın en etkileyici kutsal mekânı şehrin biraz dışında yer alan, yüksek kayalıklar arasına saklanmış Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı’dır. Özellikle ilkbahardaki yeni yıl kutlamaları için kullanılan bu açık hava tapınağında, ülkenin önemli tanrı ve tanrıçaları sıra halinde kayaya kabartma olarak işlenmiştir. 
A ve B Odaları olmak üzere iki bölüm halinde gezilebilen Yazılıkaya, görkemli kaya betimlemeleri ile Hitit pantheonunu (tapınağını) yansıtmaktadır. 

Çorum'da Gezilecek Yerler 

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Arinna Halı-Kilim Kooperatifi

Çevre köylerde dokunan kilimlerin sergilendiği bir yer. Dilerseniz satın da alabilirsiniz.


Çorum'da ne yenir?

Leblebi! Kaç çeşit tattık bilmiyorum. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder