14 Haziran 2019

Yerel Ünlüler: Yörük Köyü Filiz Teyzem:)

Yörük Köyü Filiz Teyze Hamam Ahşap Konak Ahşap Kapı

Safranbolu gezisine katılanlar bilir, Yörük Köyü'ne gidilince Filiz Teyze'ye gidilir. Tabii rehberiniz Filiz Teyzemi tanıyorsa! Çok şükür bizimkisi tanıyordu da tanıştık:) Filiz Teyzem, tarihi ahşap konağı  (Sipahioğlu Konağı) bize gezdirdi, gezdirirken de odalardaki yerlerin işlevini tiyatral / uygulamalı olarak anlattı. Doğaçlama tiyatrosunu alaylı olarak hiçbir ücret almadan yaptığının farkında bile değil, doğal yetenek! Videoyu izleyince bana hak vereceksiniz. Filiz Teyzemi, bence fahri turizm elçilerimizden biri olarak ilan etmeliyiz. 


Videoda Filiz Teyzem, ahşap konaktaki gizli bölmelerden biri olan banyoyu -günümüzde ebeveyn banyosu-, çamaşırların yıkandığı tarihi çamaşırhaneyi ve ahşap kapıların bize verdiği mesajları kendi tarzında anlattı.

Kapılarla ilgili bölüm maalesef yarım kaldı çünkü hafıza kartım doldu. Devamında erkek ve kadın için farklı tonlarda ses çıkaran kapı tokmağı olduğunu, kadın misafir geldiğinde kadınlar için olan tokmağı kullandığını, ev sahibi de sese göre kapıyı çalanın kadın olduğunu anladığını ve kapıyı evdeki kadınlardan birinin açtığını anlatmıştı. Kadın tokmağı daha tiz, erkek tokmağı ise daha tok bir ses çıkarıyormuş. Kapı tokmakları harem selamlık kültürünün bir parçası olarak kullanılmış.

Ve videomuz, iyi seyirler:)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder