10 Ağustos 2019

Ağrı'da Gezilecek Yerler

Ağrı'da Gezilecek Yerler
Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi’de yer alan Doğubayazıt, Diyadin, Eleşkirt, Hamur, Merkez, Patnos, Taşlıçay, Tutak olmak üzere 8 ilçesi bulunan ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biridir.

Ağrı'da Gezilecek Yerler


Ağrı Hititler, Urartular, Persler gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Orta Asya’dan gelen kavimlerin geçiş noktasında bulunduğu için her dönemde önemli bir merkez olmuştur.  Ağrı, tarihte Karakilise, Ararat ve Karaköse gibi farklı adlarla bilinir. İshak Paşa Sarayı, Ağrı Dağı, Nuhun Gemisi, Doğubeyazıd Kalesi, Beyazıt Eski Cami, Meya(Günbuldu) Mağarası ile Ağrı, tarihi ve doğal güzellikleri ile gezilmesi gereken şehirlerimizden biridir. 


Ağrı'da Gezilecek YerlerAğrı'da Gezilecek YerlerAğrı'da Gezilecek Yerler


İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıd
Ağrı'nın Doğubeyazıd ilçesinde, görkemli özel mimarı yapısı, anıtsal taç kapıları, haremi, selamlığı, cami ve yüzlerce odası ile görülmeye değer bir şaheserdir. Yapımı 99 yılda tamamlanmış olup mimarı ya da mimarları meçhuldür. Ahıskalı ustalar tarafından inşa edilmiştir. Lale Devri dönemi eserlerinden olup tarihte ilk kalorifer sistemi yapılan saraydır.


Ağrı'da Gezilecek Yerler


Ağrı Dağı (Büyük Ağrı)
Ağrı Dağı (5137 metre), sönmüş bir volkan olup Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Zirvesinde 4 mevsim erimeyen kar vardır ve takke buzulu ile kaplıdır. Nuh Tufanı Efsanesinde geçen Ararat Dağı olarak bilinir ve üzerinde Nuhun Gemisi izinin olduğu kabul edilen kalıntılar vardır. Ermenistan ve İran'dan da görülür.
Ağrı'da Gezilecek Yerler

Burası, İslâm alimi Ahmed-i Hani'nin hayatının ve yörenin 3 bin yıllık tarihinin anlatıldığı bir müze. Müzede Ahmed-i Hani'nin eserleri, mumyalanmış insan figürleri ve yöreye özgü objeler yer alıyor. Müzenin bahçesine çıktığınızda İshak Paşa Sarayıi Beyazıt Camisi ve Urartu Kalesi'ni görebilirsiniz.

Buradan sonraki yerleri maalesef ben görmedim. Katıldığım tur maalesef buraları kapsamıyordu. Ama yazıma dahil etmek istedim.


Nuhun Gemisi
Semavi dinlerde de geçen Nuh Tufanı Kıssasına göre dünya sular altında kalacak ve Allah’ın elçisi olan peygamberi dinleyenler Nuhun Gemisine binerek hayatta kalacaklardır. Allah’ın elçisi olan Nuh peygamber ona inananlarla birlikte Nuhun Gemisini inşa eder ve Allah’ın emri ile sular yükseldiğinde gemi sayesinde yola çıkarlar. Gemiye binenler yani Allah’ın elçisine inanalar kurtulur diğerleri ise sular altında kalarak helak olurlar. İşte bu kıssadaki Nuhun Gemisinin son durağı Ararat Dağı etekleridir. Ve Ararat Dağı, Ağrı Dağı olarak kabul edilmektedir. Çünkü Ağrı dağının güney tarafına bakan Üzengili ve Telçeker köylerinin arasında doğal olarak oluşmuş gemi izine benzeyen kalıntılar bulunmuştur. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist Ağrı’na bu kalıntıları görmek için gelmektedir.

Doğubeyazıt Kalesi
Doğubeyazıt Kalesi, kayalıklar üzerinde yer almakta olup kalede Urartu dönemine ait kalıntılar vardır. Üç bölümden meydana gelen kalenin orta bölümünde mağaralar ve bir mabet kalıntısı bulunmaktadır. Kalenin çevresini kuşatan surlar yıkılmıştır. Antik kent niteliğine sahip olan kalenin yapım tarihi bilinmemektedir.

Meteor Çukuru - Sarıçavuş Köyü - Doğubayazıt
Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru Ağrı’da yer almaktadır. 1920 yılında düşmüş olup derinliği 60m genişliği 35m’dir.

Beyazıt Eski Camii
Bayazıt Camii kubbesinin çökme tehlikesinden dolayı, ziyaret ve ibadete kapalıdır. I. Selim tarafından yaptırılmış olan Beyazıt Eski Camii kesme taştan yapılmıştır. Cami tek minarelidir ve kare şeklinde inşa edilmiştir.

Balık Gölü
Türkiye'nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir. Aras Dağları üzerinde olup denizden yüksekliği 2.241 metre, en derin yeri 37 m'dir. Buradan bölgedeki yerleşim birimlerine içme suyu sağlanmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'nin önemli kuş alanıdır.

Meya(Günbuldu) Mağarası
Diyadin ilçesi, Günbuldu köyündedir. Kayalara oyularak yapılmış, barınma yerleri, tapınak, ibadethane, oda ve mağaralar oldukça ilgi çekicidir. Barınak ve ibadethanelerde değişik inançların izleri görülmektedir. Oldukça tahrip edilmiş kentten, günümüze mihrap, haçlı taşlar ve mezarlar kalmıştır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder