16 Ağustos 2019

Malatya'da Gezdiğim Yerler

Malatya'da Gezdiğim Yerler

Malatya, Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan hem tarihi eserleriyle hem de doğal güzellikleri ile gezilmesi görülmesi gereken şehirlerimizden biridir. Merkez hariç 13 ilçesi var ve her birinde görülmeye değer muhteşem yerler var. Doğunun Paris'i olarak da adlandırılan şehir kayısısı ile ünlüdür ki dünyada yetiştirilen kayısıların %80 burada yetiştirilmektedir. Hatta Malatya şehri kendini Kayısı Kent olarak da tanıtmaktadır. Malatya'da gezilecek yerler çok fazla ve her yeri görmek istiyorsanız vakit ayırmanız lazım. Öyle hafta sonu gezilecek bir şehir değil yani :)




Malatya Merkez Şemsiye Sokak 

Malatya merkez 


Malatya merkezde bulunan şemsiyelerle süslenmiş bir sokak. Tamamını şemsiyelerle süslemişler ve çok güzel bir ambiyans yakalamışlar. Aşağıda da ışıklandırılmış bir sebil var, bunun gibi birçok yapı geceleri ışıl ışıl. Fakat bir Amasya kadar ışıklandırma yok maalesef. 



Malatya Battalgazi Yeni Cami

Halk arasındaki adıyla Teze Cami. Teze kelimesi, taze kelimesinin küçük ünlü uyumuna göre söylenmesiyle oluşmuştur :) Şaka tabii, şive gibi düşünülebilir. Yeni Cami, Son Osmanlı Dönemi eserlerinden olup yapım tarihi H.1328'dir. Battalgazi İlçesi, Valilik binası karşısında Malatyalıların deyişine göre çarşı içindedir. 03 Mart 1894 yılında Malatya’da meydana depremde büyük hasar gören Hacı Yusuf Taş Cami’nin yeniden yapılabilmesi için Sultan II. Abdülhamit tarafından on bin altın gönderilmiştir.

 

Battal Gazi İlçesi Nam-ı Diğer Eski Malatya


Battalgazi Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı


 


Battalgazi ilçesi Alacakapı Mahallesi’nde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarı Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir’dir. Doğu'ya giden yollar üzerinde bulunan bu kervansaray, şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşır. Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayında, duvarlarına sinmiş tarihin kokusunu, ticaret ve bilim yollarının kesişmesini, seyahatnamelere konu olan yaşanmışlıkları bulabilirsiniz.

Battal Gazi Ulu Cami - Malatya

 

Anadolu’ da bulunan ilk ve tek dört eyvanlı, Kubbesinde Süleyman mührü ve muhteşem çinileri bulunan, 800 yıllık tarihin izlerini taşıyan Ulu Cami, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde (Eski Malatya) olup Selçuklu hükümdarı Alaaddin Keykubat zamanında 1224 yılında inşa edilmiştir. Kitabesine göre mimarları Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Dört eyvanlı plan ile İran’daki Büyük Selçuklu camilerinin Anadolu’daki ilk ve tek örneğidir. Cami ilçe merkezinde olup haftanın her günü ziyaretçilere açıktır.

Battalgazi Kanlı Kümbet - Malatya



Anıt mezar olarak yapılan bu eserin, mezar olması gereken kısmı günümüzde boştur. Battalgazi İlçesinin Meydanbaşı Mahallesinde ve eski mezarlığın içinde yer alır. Yanlışlıkla cellathane olarak tanınan bu yapı aslında kripta odası bulunan bir anıt mezardır. Kaynak: TC. Malatya Valiliği(2014), Malatya Kültür Envanteri, Malatya Ofis Matbaacılık Tic.Ltd.Şti.

Darende Somuncu Baba Cami ve Türbesi - Malatya

Somuncu Baba Kimdir?

Şeyh Hamîd-i Velî, Hamîd-i Kayserî, Hamîd-i Aksarayî, Somuncu Koca, Ekmekçi Koca ve Somuncu Baba olarak da bilinir. 1331 yılında Kayseri’nin Akçakaya köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Anadolu’ya manevi fetih için gelen Horasan erenlerinden Şemsettin Musa Efendi’dir. Osmanlı Padişahlarından Yıldırım Beyazıt Han zamanında yaşayan Hamidi Veli, Peygamber Efendimiz(sav)’in 24. kuşak soyundan asil bir seyyid’dir.  İlk eğitimini babasından almış daha sonra ilim tahsilini Şam, Tebriz, Hoy ve Erdebil’de sürdürmüştür. Bayazid-i Bestâmi’nin ruhâniyetinden istifâde etmiş ve Alaaddîn-i Erdebilî’den icâzet alarak tekrar Anadolu’ya dönmüştür. Aynı zamanda Bayramiyye Tarikâtı kurucusu Hacı Bayram Veli'nin de hocasıdır. Osmanlı'nın kuruluş döneminde devletin manevi olarak gelişmesinde öncü olmuştur.

 

Bursa’da çilehanesinin yanına yaptığı ekmek fırınında somun pişirerek çarşı pazar dolaşıp “Mü’minler, Somunlar” nidâlarıyla ekmek dağıtan Şeyh Hamidi Veli Hazretleri Ulu Cami’nin inşâası sırasında da işçilere ve halka somun dağıtmış, manevi yönünü gizlediğinden dolayı halk arasında “Somuncu Baba” lâkabıyla bilinir olmuştur. 

Yıldırım Beyazıt Han’ın Niğbolu Savaşı’nın kazanılmasına Allah’a şükür nişânesi olarak yaptırdığı Bursa Ulu Cami, Osmanlı Devleti’nin ilk selâtin camisidir. Yıldırım Beyazıt Han, Bursa Ulu Camide ilk hutbeyi Emir Sultan Hazretlerinin yapmasını ister, o da benden daha alimi varken bana düşmez der ve Somuncu Babayı ifşa eder.  Somoncu Baba ilk hutbeyi okur ve gerçek kimliği ortaya çıktığı için Bursa'dan ayrılır ve Aksaray'a oradan da mezarının bulunduğu Darende'ye geçer. Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba'yı Malatya’nın Darende ilçesindeki türbesinde ziyaret edebilirsiniz. 

Somuncu Baba Külliyesi içerisinde hangi ziyaret ve gezi mekanları bulunmaktadır?

Darende Somuncu Baba Cami ve Türbesi - Malatya


Şeyh Hamid-i Veli Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi bünyesinde; Somuncu Baba Türbesi, Hazire Bölümü ve Ahfâd Mezarlığı, Yeni Cami Bölümü, Somuncu Baba Müzesi, Somuncu Baba Çilehanesi, Hamidiye Çarşısı ve Abdesthaneler, Kudret Havuzu ve Tohma Kanyonu mesire alanları bulunmaktadır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

Darende Hacılar 
Tohma Çayı'nın geçtiği yerlerden biri de Darende Hacılar mahallesidir. Kayalıkların arasından geçerek buraya ulaşıyorsunuz. Saklı cennetlerden biri. Aşağıdaki manzaranın önünde ev düşünün, işte orası babamın evi :) Maalesef henüz turizme açılmamış ama inanıyorum yakında açılacaktır.


Darende Tohma Çayı Kanyonu - Malatya



Darende Somuncu Baba Cami ile Taş Köprü arasında kalmaktadır. Tohma Çayı’nın her iki yamacı dik kayalıklar ve sarp bir vadi biçimindedir. Kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki kısımlar dikkati çekmektedir. Ayrıca bu kayaların yamaç kısmında, kayalar oyularak Somuncu Baba Camii’ne kanal ile su getirilmiştir. Kısmen yıkılmış vaziyette olan bu kanalın bazı kısımları beton yapı malzemeleriyle onarılmıştır. Alanda rafting, trekking, foto safari ve tırmanış gibi etkinlikler yapılmaktadır. Bu alanda rafting sporları için başlangıç noktası bulunmaktadır. Sekiz kilometre uzunluğundaki kanyon, orta zorlukta rahat bir parkur olup, gidiş-geliş yaklaşık bir saat sürer. Somuncu Baba otoparkından kanyona 10 dakikada ulaşılabilir. Kaynak: Malatya Valiliği Yayını, Malatya Kent Rehberi, İstanbul 2013, Baskı: Seçil Ofset


Akçadağ Levent Vadisi Kanyonu Cam Seyir Terası Malatya

Malatya ili, Akçadağ ilçesinde 65 milyonluk bir geçmişe sahip ve 28kmlik bir alanı kaplayan Levent Vadisi Kanyonu bulunmaktadır. Kanyonun insanlar tarafından izlenebilmesi için bir seyir terası yapılmış, hem de cam tabanlı! 240metre yüksekliğindeki, cam askılı balkondan yapılmış bu seyir terasına çıkmak biraz cesaret istiyor. İlk gördüğümde aşağı bile bakamamıştım. Detaylı yazıyı daha önce şurada paylaşmıştım, tıklayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder