27 Eylül 2019

Çorum Hattuşa Antik Kenti


Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum)


1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır. Hattuşa 1834 yılında Fransız mimar Charles Texier tarafından keşfedilmiştir. Kazılar, kesintisiz olarak Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından sürdürülmektedir.
Hattuşaş Antik kentinde Kral Kapı, Sfenksli Kapı, Yer Kapı, Potern (Tünel), Hiyeroglifli Oda, Hitit Surları, Büyük Tapınak, Nişantaşı ve Meşhur Yeşil Taşı gibi kalıntıları görebilirsiniz. 

20 Eylül 2019

Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami

Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami

Bugün alışılmışın dışında bir camiden bahsedeceğiz. Bu camide minare yok. Aslında var ama alışılmış biçimde minare yok. Gerçi ilk ezan okunduğu zamanı düşünürsek Bilal Hebaşi (ra) yüksek bir yere çıkmış ve ezanı okumuştu. Yani ezanın amacı namaza davet olduğu için mümkün olunan en yüksek noktaya çıkmış ve en çok kişiye ulaşmaya çalışmıştı. Peki ilk minareli cami ne zaman yapıldı diye googleye sorulduğunda "İslamiyette ilk minare Mısır'ın başkenti Yeni Kahire'deki Amr İbn Al-As camisinde inşa edilmiştir. Minare ana parçaya Emevi meliki I. Muaviye zamanında vali Meslem bin Muhalled tarafından 678 yılında eklenmiştir." bilgisini veriyor. İslamiyetin yayılmasıyla müslüman devletler ve şehirler oluşmuş ve caminin şeklide bu ihtiyaca göre şekillenmiş. Ezan sesinin daha büyük bir alana ulaşması için camiye yüksek bir yapı eklenmiş, cemaat arttığı için namaz kılınacak alan büyümüş. 

 

Günümüz teknolojisi ile artık en yüksek noktaya çıkmaya gerek yok. Hatta mevcut camilerde bile artık hocalar minareye çıkmak yerine mikrofondan ezanı okuyorlar. Cami ses sistemleri diye bir sektör oluşmuş durumda. 

13 Eylül 2019

Dadaşlar Diyarı Erzurum'da Görülecek 6 Yer

Dadaşlar Diyarı Erzurum'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesinde, Palandöken Dağı eteklerinde rakımı 1900 metrelere varan soğuğu ile meşhur olmuş kalbi sıcak dadaşların diyarı Erzurum'dayızErzurumlular, birbirlerine kardeş anlamına gelen Dadaş kelimesi ile seslenmektedirler.  Ticaret yolları ve korunaklı coğrafi konumu dolaysısıyla tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeri olarak Erzurum kullanılmıştır. Saltuklulara başkentlik yapmış, Anadolu Selçukluları'nın önemli bir ili olmuştur. Milli Mücadele döneminde Erzurum Kongresi bu şehrimizde yapılmış, 93 Harbinde Nene Hatun Erzurum'da Ermeniler'e ve Ruslara karşı savaşmıştır. 

06 Eylül 2019

Yiğidolar Diyarı Sivas

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler


Sivas, İç Anadolu'nun en eski ve önemli kentlerinden biridir. Tarihi İpek Yolu ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği önemli bir ilimizdir. Şifalı sulara ev sahipliği yapan kaplıcaları, doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve tarihi zenginlikleri ile birçok tatil alternatifi bulabilirsiniz.


Sivas merkeze yolunuz düşerse yürüme mesafesinde olan bazı tarihi eserleri mutlaka ziyaret ediniz. Sivas Kongre Müzesi, Sivas Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese (Sahibiye Medresesi) ve Kale Cami birbirlerine yakın yerlerde olup yarım günde gezebilirsiniz.  Sivas Ulu Cami de merkezde ama yürüme mesafe 15-20 dakika sürebilir. Divriği Kalesi, Divriği Ulu Camii, Gürün Tarihi Evleri, Mesire Alanları, yaylalar, göller de Sivas’a bağlı ilçelerdedir.