06 Eylül 2019

Yiğidolar Diyarı Sivas

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler


Sivas, İç Anadolu'nun en eski ve önemli kentlerinden biridir. Tarihi İpek Yolu ve ünlü Kral Yolunun da geçtiği önemli bir ilimizdir. Şifalı sulara ev sahipliği yapan kaplıcaları, doğal güzellikleri, kültürel değerleri ve tarihi zenginlikleri ile birçok tatil alternatifi bulabilirsiniz.


Sivas merkeze yolunuz düşerse yürüme mesafesinde olan bazı tarihi eserleri mutlaka ziyaret ediniz. Sivas Kongre Müzesi, Sivas Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Gök Medrese (Sahibiye Medresesi) ve Kale Cami birbirlerine yakın yerlerde olup yarım günde gezebilirsiniz.  Sivas Ulu Cami de merkezde ama yürüme mesafe 15-20 dakika sürebilir. Divriği Kalesi, Divriği Ulu Camii, Gürün Tarihi Evleri, Mesire Alanları, yaylalar, göller de Sivas’a bağlı ilçelerdedir.  


Sivas Kongre Müzesi: Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi

Türkiye'nin temellerinin atıldığı yer!

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Sivas Kongre Müzesi: Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binası; 1892 yılında Mülki İdadi olarak yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve iki katlıdır.  Ön cephe kesme taş örgülüdür.  Zemin katta etnograf eserler, 1. katta ise Atatürk ve Sivas Kongresi ile ilgili bilgilerin yer aldığı yerler vardır. Sivas Kongre Müzesi Binasının tam karşısında önemli tarihi eserler bulunmaktadır.


Sivas Çifte Minareli Medrese

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Sivas il merkezinde bulunan medrese, 1271 yılında İlhanlı Veziri, Sahip Şemseddin tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde sadece görkemli bir şekilde iki minaresi kalan medresenin birde taç kapısı bulunmaktadır. Taç kapısı üzerindeki süslemeleri ile bugünde yoğun ilgi görmektedir. Medresenin karşısında ise Şifaiye medresesi bulunuyor.

Şifahiye Medresesi

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Şifaiye Medresesi, 1217 yılında Anadolu Selçuklu sultanlarından I. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. İlk dönemlerde hem tıp eğitimleri veren hem de hastane olarak kullanılan medrese, Sivas'ın il merkezinde bulunuyor. Osmanlı devrinde de medrese olarak kullanılmış. Özellikle taç kapısı üzerinde bulunan figürler göz doldurmaya devam etmektedir. Dünyanın günümüze kadar gelebilen en eski hastahanelerinden biridir. Karşısında ise Sivas Çifte Minareli Medrese bulunuyor.


Buruciye Medresesi

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Buruciye Medresesi veya diğer adıyla Hacı Mes'ud Medresesi, Türkiye'nin Sivas şehrinde yer alan medrese. 1271 yılında, Anadolu Selçuklu Sultanlarından III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Hamedan yakınlarındaki Burucird'den gelme Muzafferüddin Burucirdi tarafından yaptırılmıştır. 

Sivas Ulu Cami

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek YerlerYiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Sivas Ulu Cami, Anadolu Selçuklu Devleti sultanı II. Kılıçarslan'ın oğlu Kutbeddin Melikşah tarafından 1196 yılında yaptırılmıştır. Cami olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Dışarıdan mütevazı görünen caminin içi geniş ve büyüktür.

Gök Medrese (Sahibiye Medresesi)

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Anadolu Selçuklu 3.Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata Ali b. Hüseyin tarafından yapılmıştır. İsmi gök medrese olarak anılmaktadır ancak Sahibiye medresesi olarak da bilinmektedir. Sanatsal olarak oldukça önemli bir eserdir. Evliya Çelebi medrese ile ilgili olarak “Bu eserin mislini yapmak mümkün değil, emsaline rastlanmamıştır” demiştir.


Kale Cami 

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler


3. Murat Han’ın vezirlerinden biri olan Mahmud Paşa tarafınca Osmanlı döneminde yaptırılmış olan eserdir. Yapımı 1580 yılında tamamlanmıştır. Çifte Minareli Caminin önündedir.

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler
Batı Kapısı ve ibadet eden erkek gölgesi var.
1228 yılına Anadolu Selçuklu Devletine bağlı Mengücek beyliğinin başında olan Ahmet Şah’ın eşi Melike Turan tarafınca inşa ettirilmiştir. Üç boyutlu detaylı geometrik stillerin ve bitkisel benzerlerin bulunduğu caminin bir örneği daha yoktur. Dört kapısı olan cami ve Darüşşifanın isimleri, Şifahane taç kapısı, kuzey taç kapısı, şah mahfili taç kapısı ve cami batı taç kapısıdır. Mimarlık ve mühendislik harikası olan cami en önemli yapılardan biri olup mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. 

Divriği Kalesi

Sivas'ın Divriği ilçesinde yer alan tarihi bir kaledir. Tarihte Bizans ile İran arasında sınır karakollarından biri olma özelliğini taşıyordu. Şuanda yıkılmış durumda ve ziyarete açık değil. Divriği Ulu Cami'nin fotoğraflarını kalenin önünden çekebilirsiniz.

Divriği Kalesinden panorama fotoğraf.

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler

Gürün Evleri

Gürün merkezde restore edilmiş fakat ziyarete açılmamış tarihi evler var. Umarım en kısa zamanda Gürün kültürünü yansıtan bu evler müze olarak açılacaktır.

Yiğidolar Diyarı Sivas’ta Gezilecek Yerler


Kangal Balıklı Kaplıcası
Şifalı suları ile pek çok rahatsızlığa iyi gelen Kangal balıklı kaplıcası aynı zamanda deri hastalıklarına da iyi gelmekte. Özellikle Sedef hastalıklarının tedavisinde kaplıca tercih ediliyor.

Bonus :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder