20 Eylül 2019

Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami

Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami

Bugün alışılmışın dışında bir camiden bahsedeceğiz. Bu camide minare yok. Aslında var ama alışılmış biçimde minare yok. Gerçi ilk ezan okunduğu zamanı düşünürsek Bilal Hebaşi (ra) yüksek bir yere çıkmış ve ezanı okumuştu. Yani ezanın amacı namaza davet olduğu için mümkün olunan en yüksek noktaya çıkmış ve en çok kişiye ulaşmaya çalışmıştı. Peki ilk minareli cami ne zaman yapıldı diye googleye sorulduğunda "İslamiyette ilk minare Mısır'ın başkenti Yeni Kahire'deki Amr İbn Al-As camisinde inşa edilmiştir. Minare ana parçaya Emevi meliki I. Muaviye zamanında vali Meslem bin Muhalled tarafından 678 yılında eklenmiştir." bilgisini veriyor. İslamiyetin yayılmasıyla müslüman devletler ve şehirler oluşmuş ve caminin şeklide bu ihtiyaca göre şekillenmiş. Ezan sesinin daha büyük bir alana ulaşması için camiye yüksek bir yapı eklenmiş, cemaat arttığı için namaz kılınacak alan büyümüş. 

 

Günümüz teknolojisi ile artık en yüksek noktaya çıkmaya gerek yok. Hatta mevcut camilerde bile artık hocalar minareye çıkmak yerine mikrofondan ezanı okuyorlar. Cami ses sistemleri diye bir sektör oluşmuş durumda. 


Yoldan geçerken önünden geçsem acaba bu anıt niye yapılmış derim ama cami olduğu aklıma gelmez. Cami deyince aklıma ilk gelen minaredir. Gerçi teknoloji ile birlikte birçok şey şekil değiştirmiş durumda. Bazı şeyleri artık kullanmıyoruz, yeni nesil ne olduklarını bile bilmiyorlar. Belki minareler içinde aynı şey oldu, olacak... Dikdörtgen yapıdaki bu yapı modern minare olrak tasarlanmış. İçeriden ve dışarıdan bu yapıya çıkılabiliyor.

 

Sadece değişiklik minarelerde değil. Aşağıdaki fotoğraflar da Sancaklar Cami'nin içinden. Her zaman görmeye alıştığımız minber yok. Sol tarafta Vav harfinin hemen sağında bir yer var. Orası hocanın hutbe okuduğu yer. 



Kıble duvarındaki ışık tamamen doğal. Tavanda cam bir bölüm var ve ışık oradan yansıyor. Allah için bu detayı sevdim. Cami ziyaretlerimde ilk baktığım yer tavanlardır. Tavan bölümünde de alıştığımız görkem yok. Zemindeki basamaklar fotoğraftan fark ediliyor mu bilmiyorum, her bir basamak seccade uzunluğunda yapılmış. Aynı cami halıları gibi düşünün, hazır seccade gibi. 


Merdivenli bölüm 

Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami  Yer Altındaki Cami - Sancaklar Cami 


Kadınlar bölümü şaşırtmadı. Modern de olsa klasik de olsa kadınların bölümleri maalesef görkemli değil. Ama içerisinde kıyafet olması güzel.

Eğitim alanı da çözülmüş. Plastik rahleler ve mini portatif tahta ile. Şahsen benim düşündüğümden daha küçük içi. Ama klasik cami düşünüldüğünde eksik olan bir şey yok ama farklı olduğu aşikar. Amaca uygun mu? Uygun. Allah ibadetlerimizi kabul etsin. Amin.

Sancaklar Cami, Mimar Emre Erolat tarafından tasarlanmış ve çok sayıda ödül almıştır. Farklı olması sebebiyle birçok insan gibi biz de yolumuzu biraz uzatarak gittik, gördük, beğendik. Camileri hiç bu şekilde hayal etmemiş biri olarak farklı olduğu kesin. Fakat neden olmasın?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder