13 Eylül 2019

Dadaşlar Diyarı Erzurum'da Görülecek 6 Yer

Dadaşlar Diyarı Erzurum'da Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesinde, Palandöken Dağı eteklerinde rakımı 1900 metrelere varan soğuğu ile meşhur olmuş kalbi sıcak dadaşların diyarı Erzurum'dayızErzurumlular, birbirlerine kardeş anlamına gelen Dadaş kelimesi ile seslenmektedirler.  Ticaret yolları ve korunaklı coğrafi konumu dolaysısıyla tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeri olarak Erzurum kullanılmıştır. Saltuklulara başkentlik yapmış, Anadolu Selçukluları'nın önemli bir ili olmuştur. Milli Mücadele döneminde Erzurum Kongresi bu şehrimizde yapılmış, 93 Harbinde Nene Hatun Erzurum'da Ermeniler'e ve Ruslara karşı savaşmıştır. 


Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ile Erzurum gezilmesi gereken şehirlerimizden biridir. Bu yazımızda Dadaşlar Diyarı Erzurum'da Görülecek 6 Yerden bahsedeceğiz. Neden 6 yer? Çünkü şahsen görme fırsatı bulup fotoğrafladığımız yerleri sizlerle paylaşmak istedik. Ayrıca bu 6 yer birbirlerine çok yakın yerlerdeler ve yarım günde gezilebilir. Yakutiye Medresesi, Tarihi Erzurum Evleri, Erzurum Ulu Cami, Çifte Medreseli Medrese, Sarı Gelin Konağı ve Üç Kümbetler. Ayrıca bu güzergahta olup fotoğraflayamadığımız yerler de var. Taşhan, Erzurum Kalesi, Saat Kulesi gibi...

1- Erzurum Evleri

Tarihi Erzurum Evleri, fotoğrafta da görüldüğü gibi restore edilmiş ve kafe olarak ziyarete açılmıştır. Şehir merkezine çok yakın olup yürüyerek bile bu evleri gezebilir, buralarda oturarak tarihi atmosferi yaşayabilirsiniz. Evlerin tepesi, bölgede çok sık rastlanan kırlangıç yuvasını andıran biçimde örtülmüş. Bu mimari özelliği sayesinde içerideki nem ve koku doğal yollarla temizlenip bir havalandırma sağlanmıştır.


2- Erzurum Ulu Cami

Erzurum Ulu Cami, Çifte Minareli Medresenin hemen yanında olup ibadete açıktır. Cami 1178 yılında Saltuklu Melik Muhammed beyin döneminde inşa edilmiştir. Adını ise Irak Selçukluları Atabeğ Kızıl Arslan’dan almıştır. Atabey Cami olarak da bilinir. Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. 6000 kişilik cemaat kapasitesine sahip olup dönemin en büyük camisidir. Caminin ikisi doğuda, üç tanesi ise kuzeyde olmak üzere beş adet kapısı vardır. Ayrıca hiçbir kapı mimari açıdan birbirine benzememektedir. Caminin tepesi, bölgede çok sık rastlanan kırlangıç yuvasını andıran biçimde örtülmüştür. Bu mimari özelliği sayesinde içerideki nem ve koku doğal yollarla temizlenip bir havalandırma sağlanıyor. Eski Erzurum evlerinde bu teknik yine görülebiliyor.



3- Çifte Minareli Medrese

Çifte Minareli Medrese, 13. yüzyılda inşa edilmiştir. Selçuklu mimarisinin özelliklerini yansıtan yapı, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun ya da İlhanlı Hanedanlarından Padişah Hatun tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir.  4. Murad zamanında bir süre tophane ve kışla olarak kullanılmıştır. Günümüzde hem müze hem de sergi salonu olarak hizmet vermektedir. Çifte Minareli Medrese, Erzurum deyince ilk aklan gelen Erzurum'un sembolü olmuş yapılardan biridir.





 4- Sarı Gelin Konağı

Sarı Gelin Konağı, Erzurum yöresine ait Sarı Gelin türküsünün adı verilen konak. Fotoğrafta da görüldüğü gibi ziyarete açık değil. 


5- Erzurum Yakutiye Medresesi

Yakutiye medresesi, Erzurum'un sembollerinden biri olup 1310'da Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılmıştır. Merkezde bulunan medrese Türk-İslâm Eserleri ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Medreseden yürüyerek Çifte Minerali Medreseye ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde Tarihi Erzurum Evlerini gezebilir, Taşhan'a uğrayıp oltu taşı satın alabilirsiniz.




Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi

Yakutiye Medresesinin içinde olup 1995 yılında açılmıştır. Müzekart ile gezebilirsiniz.


6- Üç Kümbetler

Kümbet, Anadolu Selçukluları zamanında yapılan kendine özgü yapısı olan anıt mezarlardır. Genellikle büyük devlet ve din adamları için yapılmıştır. Üç Kümbetler, Çift minareli medresenin güney kısmında bulunmaktadır. Kümbetlerin en büyük olanı, Emir Saltuk’a ait olup XII. yada XIV. yüzyıl başlarında yapıldığı tahmin ediliyor. Diğer kümbetler hakkında ise pek fazla bilgi bulunmuyor. Ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığına dair bilgi olmamakla beraber 14. yüzyılda yaptırıldıkları tahmin ediliyor. Üç Kümbetler, şehrin en önemli tarihi yapılarından biri olup, yerli ve yabancı turistler tarafınca sürekli ziyaret edilmektedir.


Bonus: Palandöken Kayak Merkezi

Erzurum, ülkemizde ortalama sıcaklığın en düşük olduğu şehirlerden biridir. Evliya Çelebi Seyahatname'sinde Erzurum soğuğunu, bir kedinin bir çatıdan bir çatıya atlarken donup kaldığını görebilirsiniz şeklinde tasvir etmiştir. Bu soğuk ve yükselti sayesinde Palandöken Dağında kış sporları yapılmaktadır. Palandöken hem Türkiye hem de Dünya için önemli bir kayak merkezi konumundadır.



Geniş vakti olanlar için Türkiye'nin en büyük şelalesi Tortum, Erzurum'dadır. Erzurum Kalesi, Erzurum Saat Kulesi, Nene Hatun -ki 93 Harbi kahramanlarımızdandır-, Aziziye Tabyaları, Atatürk Müzesi -ki tarihimizde Erzurum Kongresinin önemi yadsınamaz-, gibi birçok yeri gezi planınıza ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder