İznik'te gezilecek nereler var?
İlk tavsiyem şahsımın sonradan gördüğü aşağıdaki üç boyutlu İznik krokisini inceleyip öyle gezmeye başlayın! Krokiden görüldüğü üzere İznik'in etrafı surlarla çevrili ve dört kapısı var. İstanbul sur içinin mini halini hatırlatıyor bana. Ya da merkezde asılı duran aşağıdaki haritayı kullanın! Eğer fotoğrafa dikkatli bakarsanız görmeniz gereken her şey bir arada ve yürünebilecek mesafede. Ve en güzel haberde İznik, İstanbul gibi yokuşlardan oluşmuyor :)
Buradan merkeze doğru yürüdük. İlk karşımıza çıkan bir hamam oldu.
İsmail Bey Hamamı (Selçuk Hamamı)
Tabelaları takip ederek İznik Ayasofya'ya ulaştık. Evet yanlış duymadınız burada da Ayasofya* var.
İznik'in tam ortasında, surlarla çevrili kentin dört kapısından gelen yolların kesiştiği yerde inşa edilmiş. Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında bu kilisede toplanmış. Biz gittiğimizde tadilattaydı ama içeri girdik yine de :)
*Ayasofya kelimesi Kutsal Bilgelik anlamındadır.
Buradan doğru Roma Tiyatrosuna gittik. Başta verdiğim krokiyi görünce yanlış yaptığımızı anladık. Çünkü tiyatro şehrin en uc noktasında. Tabii bize göre. Ve tiyatroya doğru giderken birçok yeri atlamışız. Yani sizin anlayacağınız tüm İznik'i gezdik ama fazla yürüdük boşu boşuna. Aynı hatayı siz yapmayın diye ısrarla yazıyorum.
Ayrıca ben sağlam bir tiyatro bekliyordum :(
Tabelalar ve çocuklar sağ olsun buradan İznik Gölü'ne geçtik. İznik Gölü. Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye'nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. En büyükleri kuzeydoğudaki Karasu ve güneybatıdaki Sölöz olmak üzere, derelerin göle girdiği noktalarda küçük deltalar ve geniş sazlıklar oluşmuştur. Vikipedi
Nisan ayıydı ama maalesef ışık yoktu :(
İznik Gölü Fotoğrafları
Buradan tekrar başladığımız nokta olan İstanbul kapıya geldik :)
Oradan Roma Yolu ve I Murat Hamamına geçtik. İşte ilk girişte bahsettiğim krokiyi de burada gördük!
Buradan krokiyi inceleyip (Nilüfer Hatun İmareti) İznik Müzesi'ne, oradan da Yeşil Cami'ne geçtik. Zaten fotoğraflarda da görüldüğü gibi birbirine çok yakınlar.
İznik Yeşil Cami
İznik Yeşil Cami, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından Hacı Musa'ya yaptırılmıştır. Erken Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden olan yapı günümüze eşsiz çinileri ile miras kalmıştır.
Caminin içinde İbrahim suresinden bir bölüm tahtaya yazılmıştı.
Buradan İznik'in diğer kapılarından biri olan Lefke Kapıya vardık.
Hemen yakınında Antik Su Yolu vardı, oraya geçtik.
Yolu uzattığımız için aralarda da fotoğrafladığım ama adlarını not almadığım yerler var.
Baştaki cami Ayasofya ile Roma Tiyatrosu arasında.
Ortadaki cami Yeşil Caminin yakınlarında.
Sondaki ev ise Selçuk Hamamı İle Ayasofya arasında olmalı.
Nereden bildiğimi merak edenler için söyleyeyim, fotoğraf çekim sırasına göre yer tahmini yapıyorum. Zaten yazıyı da fotoğrafları çekme zamanıma göre yazdım.
Bu arada bisikletler dikkatinizi çekmiştir. İznik bisikletle seyahat için bulunmaz bir yer. Yokuş olmadığını zaten söylemiştim. Trafik de yok. Ala, ala!!!
İznik'te ne yenir?
Tadı hala damağımda olan mükemmel köfteler yedim.
Nerede Yedik?
Reklama girecek ama Köfteci Yusuf'ta yedik. Bir Edirne'de yediğim ciğeri bir de burada yediğim köfteyi hiçbir yerde yemedim. Ellerine sağlık yapanların :) Ne zaman yediğimizi merak edenler için Roma tiyatrosundan sonra yemeğe geçmişiz :)
Son söz olarak Roma, Selçuklu ve Osmanlı mimarisini bir arada göreceğiniz ender* yerlerden biri olan İznik'e gitmediyseniz gidiniz, görünüz efendim :)
*Ender diyorum ama belki de tek yer de olabilir!
Googleye sormak lazım aslında!
Yorum yazmaktan çekinmeyiniz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder