15 Ağustos 2013

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Güzel atlar ülkesi Kapadokya'dan herkese merhaba :)
Radyo programı açılışı gibi oldu :)
Kapadokya, bu adı eskiden bu bölgede kurulmuş olan Katpatuka Krallığından almış ve Pers dilinde güzel atlar ülkesi demekmiş. Yani herkesin -ve tabikii benim- sandığı gibi peribacası değil :)))



Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)
Kapadokya'da neler yapılır?
1- Peribacası otelde kal,
2- Peri bacalarını gez,
3- Balon turuna çık,
4- Güneşin batışını/doğuşunu seyret,
5- Balon turu yap,
6- Testi yapımını dene,
7- Testi kebabı ye,
9- Derinkuyu yeraltı şehrine git,
8- Her yıl farklı aktiviteler ekleniyor, trendlere göre hareket edebilirsiniz :)



Kapadokya'ya ilk gittiğimde dijital fotoğraf makinem yoktu :( Burdan ne kadar yaşlı olduğum anlaşılmıştır sanırım :) 30luk film alarak gitmiştim. Doğal olarak çektiğim kareler de sınırlıydı. İkinci gidişim de ise 2 tane fotoğraf makinem vardı. Birisi de SLR idi. Bu da ne kadar uzun zaman sonra tekrar gittiğimi gösteren delil :D Bir değişiklik gördüğümü söyleyemem. Peri bacaları aynı peri bacaları... Tüfler, taşlar filan :D Fakat gelen turist sayısının artması ile turizme yapılan yatırım fark edilebilirdi. Bir de yanlış hatırlamıyorsam ilk gittiğimde ücretsiz olarak gezdiğim bir yer müze olarak düzenlenmiş ve ücrete tabii tutulmuştu. Yanlış da hatırlıyor olabilirim tabii... Yöre, turistleri rahat ettirmeye göre düzenlenmeye başlanmıştı, velinimet başka bir şey tabii:)

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

İlk gittiğimde sadece çıkıp baktığımız, peribacalarını izlediğimiz tepeye çay bahçeleri açılmış.. Peribacalarına nazır Türk kahvesi içmek büyük keyif... Peribacalarını izlerken tefekkür etmemek mümkün değil. 60 milyon yıl önce yanardağ patlamış, lav ve küller tabaka oluşturmuş, rüzgar ve yağmur aşındırmış ve peribacaları meydana gelmiş. İnsan eliyle yapılamayacak muazzam bir güzellik. Ve en önemlisi hala doğa çalışmaya devam ediyor ve yeni peri bacaları oluşuyor.


Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)


 Rehberimiz özellikle bu peribacaları görmemiz gerektiğini söyledi. Benzerlikten dolayı yöre halkı Aşıklar Peribacası ve Deve Peribacası isimlerini uygun görmüş.  

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)   Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Avanos'ta testi yapımını izledik, saç müzesini ziyaret ettik. Derinkuyu Yeraltı Şehrine indim, inanılmaz bir yerdi. Hristiyanlığın ilk dönemlerinde, insanlar dinlerini rahat rahat yaşamak için kendilerine 60 metre yerin altında bir dünya kurmuşlar. Ve şuanda bu dinin temsilcileri maalesef aynı şeyleri Müslümanlara yaşatıyorlar. Yahudilerden öğrendiklerini Müslümanlara yapıyorlar. Allah ıslah etsin. Amin. Bu arada neden fotoğraf yok, çünkü bu anlattığım yerleri maalesef analog fotoğraf makinem varken gezmiştim, yani olan fotoğraflar basılı kağıtlarda. Bir de o zaman 30 adet poz hakkım vardı her yer için bir adet ayırmıştım. Hatta bazı yerlerde nasıl olsa hepsi aynı peribacası deyip denklanşöre basmamışlığım var. Ayrıca yer altı şehrinde yeterince ışık olmadığı için istesem de fotoğraf çekmeme imkan yoktu.

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Yer altın şehrinden gelelim tepelere...
En büyük zevk peri bacalarını üstten görüp izleyebileceğimiz tepeler... Bol miktarda da mevcut. Yolunuz düşerse sizi yormayacak bir ayakkabı tercih edin! Zira o dağlar, tepeler çok zorlu...

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

 Fotoğrafçı grubuyla gezdiğimiz için aşağıdaki kareler çok normaldi bizim için! 

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :) Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Hediyelik eşyalar olmadan olmaz...

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)


Ben burada poz vermeye çıkamazdım şahsen, biz de çıkanı ölümsüzleştirdik...

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)



Güneşin en güzel battığı yer Aydınkırağı :)
Çok başarılı olamadık fotoğraflarda da görüldüğü gibi:(

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Bu da Kapadokya'dan uzun pozlama fotoğrafları.

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)


Her iki gittiğimde de testi kebabını yemişliğim var. Muazzam bir lezzet. İlk yediğimiz testi kebabı -sanırım yöre de restoran da turist ağırlamada acemiydi- daha görkemli bir şeydi. İki kişi paylaşmıştık! Şimdi talep artınca daha sevimli, minik bir şeye dönüşmüş. Fakat fiyatlarda bu küçülmeyi hissetmedim desem yalan olmaz :) 
Bunlar hep turizm!!!

Türkiye'de Gezilecek Yerler: Kapadokya :)

Not: Balon hakkında hiç konuşmadım biliyorum. İlk gittiğimde parasızlıktan ikinci gittiğimde de hava muhalefeti nedeniyle maalesef binemedim. Blogumdaki yazıları okuyanların da tahmin edeceği gibi genellikle kısmetsizimdir. Kelebekler Vadisi için Fethiye'ye gidip sadece orayı göremeden dönen birisi için balonun hava şartları yüzünden uçmaması çok normal bir olaydır. Ben alıştım siz de alışın :D

Yorumlarınızı bekliyoruz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder